Novina za maturante – učiće o vojsci, odbrani, zaštiti

Učenici završnih razreda srednje škole će u drugom polugodištu ove školske godine slušati nova predavanja.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

17:00

Novina za maturante – učiće o vojsci, odbrani, zaštiti
Ilustracija: Thinkstock

Reč je o predavanjima o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda.

Ovu inicijativu je pokrenulo Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

U Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da se ne uvodi novi predmet, već da će se u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obrađivati 11 tema.

Navode i da će o temama govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke, ističu, nisu predviđene.

"Cilj inicijative Ministarstva odbrane je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda", kažu u Ministarstvu prosvete koje je uputilo dopis srednjim školama u vezi s uvođenjem sadržaja obuke.

Neke od tema koje će, takođe, biti deo obuke maturanata srednjih škola jesu - kako postati oficir Vojske Srbije ili profesionalni vojnik, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Srbiji, oblicima nenaoružanog otpora, ali i o bojnim otrovima, biološkim i zapaljivim sredstvima...

Obuka podrazumeva i posetu đaka komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: