Aktivisti došli u Grčku da traže preseljenje migranata

Šezdeset holandskih aktivista je stiglo u Atinu, pošto su autobusom putovali preko Balkana, da bi od grčke vlade zatražili da 150 izbeglica prebaci u Holandiju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

To je rekao Riko Vorberg, portparol fondacije "Dovedimo ih ovde".

Aktivisti su pred Skupštinom Grčke, u društvu predstavnika grčkih antirasističkih i organizacija za pomoć izbeglicama, pokazali pisma hiljada svojih zemljaka u kojima se traži preseljenje u Holandiju izbeglica koje borave u prepunim prihvatnim centrima u Grčkoj.

Jedna od tih peticija, koju je pokrenuo Vorberg, prikupila je 44.800 popisa i predata je predsedniku grčkog parlamenta.

"Ne možemo mirno da sedimo u Holandiji i gledamo humanitarnu katastrofu na kapijama Evrope", naveo je on.

Njegova fondacija je uputila pisma s objašnjenjem inicijative i grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i ministru za imigraciju Dimitrisu Vicasu.

"Želimo da holandska vlada poštuje svoja obećanja o preseljenju data 2015. i da sve evropske zemlje podele odgovornost u prijemu izbeglica", naveo je Vorberg.

Holandska vlada je prošle nedelje upozorila aktiviste da njihov projekat predstavlja trgovinu ljudima.

"Ilegalni transport ljudi bez boravišne dozvole predstavlja trgovinu ljudima i kažnjiv je po zakonu", rekao je državni sekretar u holandskom ministarstvu pravde Mark Harbers.

Vorberg je odgovorio da aktivisti ne rade ništa nezakonito već se samo organizuju oko pitanja migranata.

Holandija se obavezala da primi 5.947 migranata iz Grčke i Italije u okviru evropskog programa preseljenja, a za sada ih je u Holandiju stiglo 2.775.

Prema podacima UNHCR, u Grčkoj se nalazi više od 69.000 migranata, od čega 16.000 u prepunjenim prihvatnim centrima na egejskim ostrvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 380 idi na stranu