Ministar informisanja o kupovini O2 i Prve: Po zakonu

Beograd -- Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je po saznanjima tog resora, kupovina televizija O2 i Prva obavljena u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je za Radio-televiziju Vojvodine rekao i da "strogo formalno" gledano, Telekom Srbija nema veze sa kupovinom dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

"Nije me zabrinula prodaja dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. Utisak je da je u toj transakciji poštovan zakon", rekao je ministar.

Objasnio je da je njegovo ministarstvo "zanimalo da li je ceo posao obavljen u skladu sa zakonom jer nismo zaduženi za sva pitanja, već da vodimo računa o zakonskim pretpostavkama za rad medijske scene".

Vukosavljević je rekao da Telekom ima pravo da kupuje kablovske operatere kako bi poboljšao svoju ponudu, što "nije u neskladu sa propisima".

On je dodao da ne misli da se država tom transakcijom vraća kao vlasnik medija.

"Kupovina dve televizije sa nacionalnom frekvencijom bi izazvala veliku pažnju javnosti, ko god da je kupac", rekao je Vukosavljević.

Dodao je da su ljudi u tako krupnom biznisu kao što je medijski, "po nuždi sa nekim povezani, pa i s političkim strankama", što je po njegovom mišljenju globalni, a ne srpski fenomen.

On je dodao da se čeka da Komsiija za zaštitu konkurencije odobri tu prodaju i saopšti da li je narušena konkurencija na tržištu Srbije.

Povodom ocene analitičara da je Telekom preskupo platio Kopernikus, Vukosavljević je kazao da Telekom ništa nije kupio preko "cenkanja", već preko konsultanske kuće.

Telekom je početkom novembra ove godine kupio "Kopernikus Technology", drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, za nešto manje od 200 miliona evra. Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk je nedavno izjavio da će ta kompanija, u kojoj država ima udeo od 58,1 odsto, nastaviti da kupuje kablovske operatore, što je deo razvojne stratregije.

Kompanija Antena grupa postigla je dogovor sa preduzetnikom Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori. U vlasništvu kompanije Antena grupa nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play radio, šest kablovskih kanala i tri portala Prva.rs, O2tv.rs i B92.net.

strana 1 od 157 idi na stranu