Stalni savet OEBS zaseda zbog Ukrajine

Stalni savet OEBS održaće danas popodne u Beču vanrednu sednicu zbog situacije u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

11:49

Stalni savet OEBS zaseda zbog Ukrajine
Foto: Tanjug/AP

Sastanak je zakazala Italija kao predsedavajuća, na zahetv Ukrajine "kako bi se razmotrila najnovija agresija Rusije" na tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu.

Ukrajinsko ministarstvo prethodno je uložilo snažan protest Rusiji optuživši je za oružani napad i zaplenu brodova kao i ranjavanje članova posade. ;

Ukrajinska ratna mornarica je juče saopštila da su dva ruska broda pucala na ukrajinske brodove i povredila dva člana posade u Kerčkom prolazu koji razdvaja Krim od Rusije na ulazu iz Crnog u Azovsko more. ;Isti izvor je naveo da je Rusija zaplenila oba plovila.

Kerčki moreuz, jedini vodeni prolaz između Crnog i Azovskog mora, predstavlja strateško mesto od prvorazredne važnosti i za Rusiju i za Ukrajinu.

Moskva je potvrdila "upotrebu sile" i optužila ukrajinske brodove za "izvođenje ilegalnih akcija u ruskim teritorijalnim vodama".

Prema ruskim izvorima, u sukobima je povređeno troje Ukrajinaca dok ukrajinska vojska tvrdi da je ranjeno šest njenih pripadnika.

Nakon incidenta Evropska unija je pozvala i Rusiju i Ukrajinu da "deluju s maksimalnom uzdržanošću" da smire situaciju u Crnom moru. Za danas popodne zakazana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: