BiH: Pritvor za osam osoba osumnjičenih za ratne zločine

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH tražiće pritvor za osam osoba, uhapšenih pod sumnjom da su na području Centralne Bosne počinili ratne zločne nad žrtvama hrvatske nacionanosti.

Izvor: Beta
Podeli
B92
B92

Kako se navodi, pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svedoke i saučesnike.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhapsili osam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti.

Na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali, kao i dve civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete i za pljačkanje i uništavanje imovine.

Tela ubijenih su razmenjena 40 dana posle zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsecanja delova tela.

Neki od osumnjičenih se terete da su u svojstvu komandanata jedinica Armije BiH direktno učestvovali u zločinu, kao i da ništa nisu poduzeli da spreče zločine i procesuiraju i kazne počinioce.

Ratni zločini

strana 1 od 6 idi na stranu