Ne blokira Litvanija, Poglavlje 31 u "fioci" Berlina?

Postoji mogućnost da Poglavlje 31 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, bude otvoreno tek pri kraju pregovora.

Izvor: Beta, Danas

Četvrtak, 16.08.2018.

23:15

Ne blokira Litvanija, Poglavlje 31 u
EPA/Stephanie Lecocq

To navodi list “Danas” pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Berlinu.

U analizi koji list u petak donosi pod naslovom "Poglavlje 31 'u fioci' Berlina" isti izvori ocenjuju da pitanje otvaranja Poglavlja 31 "nije na dnevnom redu", čime je, po “Danasu”, potvrđeno saznanje portala Juropijen Vestern Balkans (European Western Balkans) da Litvanija nije odgovorna za blokiranje otvaranja tog poglavlja, već da se Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 nalazi "u fioci nekog moćnog ministarstva spoljnih poslova jedne od država članica EU".

U Ministarstvu spoljnih poslova Litvanije je za “Danas” rečeno da će EU ostati otvorena za države koje pokažu "nedvosmislenu evropsku orijentaciju" i koje "sprovode nužne reforme".

"Litvanija i druge države članice su zabrinute zbog smanjenog stepena usklađivanja Srbije sa zajedničkim pozicijama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike - trenutno je stepen usklađivanja 49 odsto", navodi litvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Isto ministarstvo kao jedan od razloga za zabrinutost navodi i neusklađivanje stava Srbije sa pozicijom EU o "ruskoj agresiji u Ukrajini" i zbog učešća Srbije u godišnjim vojnim vežbama sa Rusijom ""u blizini granica EU i NATO-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: