"Zašto baš Bihać?" FOTO

Oko 100 građana protestovalo je u Bihaću zbog odgovora vlade BiH na migranatsku krizu i konstantnog priliva izbeglica, gde žive u veoma teškim uslovima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

20:23

Foto: Tanjug/AP

Na protestu "Zašto baš Bihać" demonstranti su izrazili nezadovoljstvo odnosom Saveta ministara BiH prema Unsko-sanskom kantonu, optužujući vladu da namerno šalje migrante u tu oblast bez da ih prethodno identifikuje i registruje, ili da im obezbedi adekvatan smeštaj, prenose mediji u BiH.

Demonstranti odbacuju tvrdnju vlasti da migranti sami biraju da dođu u Bihać zbog blizine granice s Hrvatskom, preko koje žele da uđu u EU.

Organizator protesta, predsednik Bihaćke građanske inicijative Halid Dedić naveo je da je situacija u tom gradu "poprimila alarmantan oblik" i naveo da građani Bihaća "nemaju ništa protiv migranata, ali da su nezadovoljni radom nadležnih državnih institucija koje ne čine ništa" na ublažavanju posledica migrantske krize, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Dedić je rekao da u tom gradu na Uni trenutno boravi oko 5.000 migranata, oko deset odsto od ukupnog broja stanovnika Bihaća.
Foto: Tanjug, AP
Protest je podržao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je na skupu kritikovao Savet ministara i Ministarstvo bezbednosti BiH, rekavši da oni nemaju nikakav plan niti strategiju za rešavanje migrantske krize.

"Problemi se gomilaju jer migranti neprestano pristižu, a državne institucije pokazuju nedelotvornost od samog početka. Ne zna se koliko ih ima u Bihaću, oko 1.000 obroka se dnevno podeli u Đačkom domu, oko 50 migranata svakodnevno stiže u Unsko-sanski kanton i niko ne zna ko su ti ljudi", kazao je Fazlić.

On je dodao da ishrana i zdravstvena zaštita migranata nisu problem, jer su sredstva obezbeđena iz evropskih fondova, ali da problem predstavlja njihov smještaj i da se očekuje da na jeseni i zimu situacija kulminira.

U Bihaću i okolnim gradovima hiljade migranata žive u veoma lošim uslovima, na ulici ili u napuštenom đačkom domu, i oslanjaju se na ograničenu podršku lokalnog Crvenog krsta i nekoliko međunarodnih humanitarnih organizacija.

Od početka godine u BiH je ušlo više od 9.300 migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: