Četvrtak, 09.08.2018.

14:14

Od "carinske mafije" do kandidata Srpske liste za sudiju

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je nove sudije Ustavnog suda Kosova, među kojima se nalazi i Radomir Laban.

Izvor: Kossev

Od
screenshot

Ove sudije su danas položile zakletvu pred Tačijem, piše Kossev

Pored Labana, izabrane su i ostale sudije: Bajram Ljatifi, Safet Hodža, Remzije Istrefi Peci i Neđmi Redžepi.

Njihovo imenovanje pratilo je predložene odluke kosovske skupštine od 18. maja, odnosno 6. jula. Sudije su izabrane tajnim glasanjem i to tako što je Remzija Istrefi Peci dobila 83 glasa, Radomir Laban 71 glas, Neđmi Redžepi – 66 glasova, Safet Hodža je dobio 62 glasova i Bajram Ljatifi – 58.

Srbija je u novembru prošle godine od Euleksa zatražila da uhapsi Radomira Labana. Kao član tzv. carinske mafije, 2011, lice pod imenom Radomir Laban osuđeno je u srpskom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca. Kako je više medija pisalo, verovalo se da je poslednjih godina boravio na Kosovu, upravo u bekstvu od srpskih vlasti.

Novoizabranog sudiju Ustavnog suda „Republike Kosovo“ Radomira Labana Srpska lista predložila je za sudiju.

„Želim da kažem da mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo danas i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata naravno koji ima visoko moralne kvalitete i integritet. Dakle, to je kandidat koji je gotovo imao najveći broj glasova na raspisanom konkursu, to je gospodin Radomir Laban. Dakle, pozivam veće zajednice, odnosno poslanike iz redova manjinske zajednice da podrže predlog i naravno pozivam sve ostale poslanike da danas u punom skupštinskom sazivu podrže predlog da gospodin Radomir Laban bude novi sudija Ustavnog suda. Hvala puno!“ – ovako je poslanik Srpske liste Slavko Simić u skupštini kosovskoj skupštini na sednici od svojih kolega zatražio da za člana Ustavnog suda Kosova glasaju za čoveka koji se, prema dosadašnjim informacijama koje su posle nekoliko godina ponovo procurile u javnost, nalazi na listi Interpola, po zahtevu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: