Najmanje 15 poginulo u bombardovanju u Siriji

Najmanje 15 civila poginulo je u bombardovanju poslednjeg pobunjeničkog grada u sirijskoj provinciji Dera.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

To je saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava novi bilans žrtava.

Ta opoziciona organizacija, koja ima veliku mrežu izvora širom Sirije, nije mogla da precizira da li su napad izveli sirijski ili ruski avioni.

"U utorak uveče su izvedeni vazdušni i artiljerijski udari na Navu, poslednji pobunjenički grad na zapadu provincije Dera", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, i dodao da je stradalo 15 civila.

Sirijska vlada je preuzela kontrolu nad gotovo čitavom provincijom, putem ofanzive pokrenute 19. juna i sporazumom o "pomirenju", koji su pobunjenici bili prinuđeni da prihvate i koji faktički znači kapitulaciju.

Pobunjenički gradovi i sela su jedan za drugim prelazili pod kontrolu vlade. Slični pregovori su vođeni i za Navu, u kojoj žive desetine hiljada ljudi.

Snage predsednika Bašara el Asada drže više od 90 odsto provincije Dera. Nedostaje im samo jedno parče teritorije u kom uporište ima Islamska država, i koje je sad na meti vojske.

Takođe, sirijska vojska je u nedelju otvorila novi front u susednoj provinciji Kuneitra, koja se graniči s demarkacionom linijom na Golanskoj visoravni, čiji veći deo je okupirao i anektirao Izrael.

strana 1 od 464 idi na stranu