"Zapad nam nije potreban"

Sirija neće dozvoliti investitorima sa Zapada da učestvuju u obnovi ratom razorene zemlje jer oni dolaze samo kako bi iskorišćavali tuđe ekonomije.

Izvor: B92, RT

Ponedeljak, 25.06.2018.

20:57

EPA / Sana Handout

To je izjavio sirijski predsednik Bašar al Asad. On je ruskim medijima rekao i da će tražiti prijateljsku pomoć.

„Oni (Zapad) neće biti deo rekonstrukcije Sirije jer im jednostavno nećemo dozvoliti da budu deo toga. Zapad nam nije potreban. Zapadne zemlje nisu iskrene i ništa ne daju, samo uzimaju“, rekao je Asad ruskoj televiziji NTV.

On je naglasio da je Sirija izgrađena bez ikakve pomoći sa strane i dodao da će pozajmice primati isključivo od „prijatelja“. S druge strane, investitori iz Evrope koji su privatno kontaktirali sirijske zvaničnike biće zabranjeni na sirijskom tržištu. Asad je dodao kako Evropa gleda u Siriju samo kako bi spasila svoju „groznu“ ekonomiju

„Njima je potrebno naše tržište, oni su u veoma groznoj ekonomskoj situaciji od 2008. godine. Potrebna su im mnoga tržišta, a sirijsko je jedno od njih, ali im mi to nećemo dozvoliti“, istakao je.

Asad je spomenuo i da zapadne sile, za koje veruje da su pod kontrolom Vašingtona, imaju „politiku laže“ koja proizvodi „lažne vesti“ poput optužbi o korišćenju hemijskog oružja.

Dodao je i da bi pregovori sa američkim predsednikom Donaldom Trampom bili "beskorisni".i da se stvari uvek pogoršaju kada se umeša Vašington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: