Makedonska vlada usvaja predlog zakona, čeka se Ivanov

Makdonska vlada bi danas trebalo da usvoji predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o promeni imena te bivše jugoslovnske republike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

11:39

Makedonska vlada usvaja predlog zakona, čeka se Ivanov
Getty Images

Taj predlog zakona izradiće se na osnovu sporazuma koji su u nedelju potpisali zvaničnici Atine i Skoplja, i prosledi ga parlamentu na usvajanje. Za usvajanje zakona je potrebna prosta većina, a kada bude izglasan biće dostavljen predsedniku Đorđu Ivanovu na potpisivanje.

Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon.

Predsednik Ivanov je, međutim, ranije izjavio da je njegov konačni stav da ne potpiše zakon, kojim se ratifikuje sporazum jer smatra da je on štetan i protivustavan. Ako Ivanov ostane dosledan tom stavu, zakon će biti ponovo upućen parlamentu na drugo glasanje, nakon kojeg je, Ivanov dužan da ga potpiše.

Sporazumom je utvrdjeno da će se ta bivša jugoslovenska republike ubuduće zvai "Republika Severna Makedonija".

Sporazum o imenu bi trebalo da zaustavi višegodišnji spor zbog imena izmedju Grčke i Makedonije, a potpisan je juče na grčkoj strani Prespanskog jezera, uz masovne proteste opozicije i gradjana obeju država.

Procedura je ista kao i u slučaju izglasavanja Zakona o jeziku, koji je uveo albanski kao drugi zvanični jezik u toj državi, a o kojem se takodje glasalo dva puta i oba puta Ivanov je odbio da ga potpiše.

Nekoliko meseci od tada pomenuti zakon još nije zvanično stupio na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: