Vulin: Svet sve manje bezbedan

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je svet sve manje bezbedan i da se terorizam može pojaviti u bilo kojem obliku.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2018.

15:33

Vulin: Svet sve manje bezbedan
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Kako kaže, zbog toga su i vojska i društvo dužni da se pripreme za svaku potencijalnu opasnost.

On je to kazao učesnicima međunarodne civilno-vojne vežbe "Balkanski odgovor 2018" na poligonu "Ravnjak" kod Kruševca.

Vežbi su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, strani posmatrači i državni i lokalni zvaničnici.

"Ovo je vežba ne vojski, već država koje su zabrinute zbog sveta koji se se menja i koje su spremne da rade na borbi protiv terorizma. Ovakvim vežbama pokazujemo da smo, kada se pripremamo za borbu protiv terorizma, spremni da zaboravimo na političke nesuglasice, sukobe, različita mišljenja i da se koncentrišemo na očuvanje života. Ovde su armije zemalja koje često misle različito o brojnim stvarima, ali isto kada je u pitanju borba protiv terorizma", rekao je Vuin.

General Diković je ocenio da je vežba bila odlična ali i veoma bitna jer pokazuje mogućnost delovanja ukoliko bi oružje za masovno uništenje dospelo u ruke terorista.

"Mi smo danas prikazali sposobnosti Vojske Srbije i drugih struktura Srbije da se suprotstave i da intervenišu u otklanjanju posledica upotrebe hemijskog oružja. Potvrdili smo još jednom da je naša sposobnost u atomsko-biološko-hemijskoj odbrani zaista vredna i priznata u svetu", kazao je Diković.

Tokom vežbe je 370 učesnika sa 67 vozila prikazalo reagovanje pri eksploziji bombe u fabričkom krugu i napadu na naselje, prikazano je hvatanje terorista, deaktiviranje eksplozivnih naprava, gašenje nastalih požara i ispitivanje terena.

Prikazana je i simulaciju napada hemijskim oružjem dronom iz vazduha, ukazivanje pomoći povređenima, uništavanje eksploziva robotom te dekontaminaciju zemljišta.

Tokom jednočasovne vežbe na poligonu je simulirano više eksplozija, požara, intervencija Hitne pomoći i vatrogasaca, a nad poligonom se širio dim različitih boja. U civilno-vojnoj vežbi, čiji je cilj bio da pokaže spremnost vojske i institucija da reaguju u slučaju terorističkog napada atomsko-biološko-hemijskim oružjem, učestvovali su pripadnici Vojske Srbiije, Austrije, Mađarske, Belorusije, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i osoblje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševac i Doma zravlja, dok su posmatrači bili iz 13 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: