Vlada odobrila sredstva, pravi se spomenik Đinđiću

Beograd -- Vlada Srbije na vanrednoj sednici odobrila sredstva za podizanje spomenika pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug, Zoran Žestić
Tanjug, Zoran Žestić

Đinđić je ubijen na današnji dan pre 15 godina.

"Vlada Republike Srbije danas je donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara, kako bi predlog predsednika Vučića o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića, bio realizovan", navedeno je u saopštenju.

Takođe, navodi se i da "Vlada smatra svojom obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade".

Nakon odobrenih sredstava, uprava Grada Beograda će odmah po dobijanju ovog transfera potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom, kako bi izrada spomenik počela odmah.

Podseća se da je Skupština grada Beograda donela odluku na sednici održanoj 8. juna 2016. da u Beogradu bude podignut spomenik premijeru Đinđiću, kada je imenovan Odbor za podizanje spomenika.

Predlog za podizanje spomenika uputio je tadašnji premijer, a današnji predsednik Srbije koji je tada rekao da će izradu spomenika finansirati Vlada.

Konkurs za spomenik je raspisan 10. marta 2017, a završen je 21. oktobra. Na tom konkursu pobedilo je rešenje Mrđana Bajića, za koji će zvučne instalacije raditi Biljana Srbljanović.

Prema rešenju, spomenik će biti izvijena prekinuta strela.

Vesić: Najmanje što možemo kao grad da učinimo

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da očekuje da potpisivanje ugovora bude tokom ove nedelje nakon čega će početi izrada spomenika. "To je najmanje što kao grad i društvo možemo da učinimo kako bismo se odužili za sve što je uradio kao i zbog načina na koji je stradao", rekao je Vesić.

On je, gostujući na TV Pink, podsetio da je grupa autora pobedila na međunarodnom konkursu na kojem je učestvovalo više od 40 autora i o čemu je odlučivao priznati stručni žiri.

Gradski menadžer je dodao i da je za društvo veoma važno da se spomenik podigne i da se na taj način produži sećanje na Zorana Đinđića. On je podestio i da će spomenik biti u obliku strele, a da će građani koji priđu spomeniku moći da čuju Đinđićeve reči i poruke.

"Spomenik će na najbolji mogući način oslikavati koliko je sam Đinđić bio avangardan i biće jedinstven u Beogradu", rekao je Vesić. On je podsetio da se Đinđić zalagao za demokratizaciju zemlje, njen povratak u međunarodne institucije kao i za otvaranje tržišta i dolazak stranih investicija, što su danas opšte prihvaćene vrednosti.

"Sa ponosom mogu da kažem da se danas većina toga ostvaruje. Mi smo zemlja koja je poštovana u svetu i koja je prošle godine privukla najviše investicija u regionu. Danas se Srbija nalazi na putu za koji se i Đinđić zalagao, a to je put ka Evropskoj Uniji, za snažan ekonomski razvoj i poštovanje u medjunarodnoj zajednici", istakao je Vesić.

On je još rekao da će spomenik Đinđiću biti postavljen čim bude završena garaža na Studentskom trgu i pešačka zona.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu