Vučićevi "odbranili" mesta, SPS na pola, Đilas jači bez DS

Lista oko predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića imaće većinu u Skupštini Beograda, a odbornike će imati još samo tri liste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

08:01

Vučićevi
Ilustracija: Thinkstock

Iako se konačni rezultati Gradske izborne komisije još čekaju, izvesno je da su članovi SNS i nestranačke ličnosti dobili oko 45 odsto glasova.

Iza njih je lista okupljena oko bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa sa između 18 i 19 odsto glasova.

Cenzus je prešla i lista predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića sa oko devet odsto glasova i to će praktično biti jedina nova lista u gradskoj skupštini.

Četvrto mesto iznad cenzusa pripalo je sada već dugogodišnjim partnerima SNS i “najdugovečnijoj koaliciji” 0SPS i Jedinstvene Srbije sa oko šest odsto glasova. Ispod cenzusa je ostala skoro četvrtina glasova, pa se dobar deo prelio Vučićevoj listi i gradska skupština izgleda vrlo slično sadašnjoj.

Prema projekcijama, na osnovu uzorka Ipsosa i Cesida, Vučićeva lista će imati, kao i dosad, 63 mandata, što im je dovoljno za relativno komotnu većinu i samostalno vladanje u sali koja ima 110 stolica.

Demokratske stranke više neće biti u beogradskom parlamentu, ali je ime Dragana Đilasa, nosioca liste te stranke iz 2014. još tu, ali ovoga puta sa više odbornika – 26 u odnosu na 22.

Kako je rekao predsednik SPS Ivica Dačić, ta stranka je “opstala”, ali je sve manja, sa 16 će pasti na verovatno osam odbornika, dok ostatak od 13 pripada Šapićevim “novajlijama”.

Ako ste propustili izbornu noć, pročitajte kako je tekla na ovom linku.

Ako vas zanima kako je tekao izborni dan – na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: