Svet 9

02.05.2024.

8:01

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

Izvor: Tanjug

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu
Shutterstock/gerasimov_foto_174

Podeli:

Din je naveo da su se na isto obavezale Francuska i Velika Britanija, i dodao da bi SAD pozdravile "sličnu izjavu Kine i Rusije", prenosi Rojters.

Mislimo da je to ekstremno važna norma za odgovorno ponašanje i mislim da je to nešto što bi bilo veoma dobrodošlo u kontekstu P5", izjavio je Din, misleći na pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govora o veštačkoj inteligenciji bilo je i na sastanku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia u Pekingu 26. aprila, kada je dogovoreno da se u narednim nedeljama održe prvi bilateralni razgovori na tu temu.

Rojters navodi da su zvaničnici SAD i Kine nastavili razgovore o nuklearnom naoružanju u januaru ove godine, ali da se formalni pregovori o kontroli naoružanja ne očekuju uskoro.

Kina, koja proširuje svoj nuklearni arsenal, istakla je u februaru da najveće nuklearne sile treba najpre da se dogovore međusobno da nikad neće prve upotrebiti nuklearno oružje.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: