Svet 9

02.05.2024.

8:01

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

Izvor: Tanjug

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu
Shutterstock/gerasimov_foto_174

Podeli:

Din je naveo da su se na isto obavezale Francuska i Velika Britanija, i dodao da bi SAD pozdravile "sličnu izjavu Kine i Rusije", prenosi Rojters.

Mislimo da je to ekstremno važna norma za odgovorno ponašanje i mislim da je to nešto što bi bilo veoma dobrodošlo u kontekstu P5", izjavio je Din, misleći na pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govora o veštačkoj inteligenciji bilo je i na sastanku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia u Pekingu 26. aprila, kada je dogovoreno da se u narednim nedeljama održe prvi bilateralni razgovori na tu temu.

Rojters navodi da su zvaničnici SAD i Kine nastavili razgovore o nuklearnom naoružanju u januaru ove godine, ali da se formalni pregovori o kontroli naoružanja ne očekuju uskoro.

Kina, koja proširuje svoj nuklearni arsenal, istakla je u februaru da najveće nuklearne sile treba najpre da se dogovore međusobno da nikad neće prve upotrebiti nuklearno oružje.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: