Demonstracije protiv Trampa u Bernu

Ženeva -- Više stotina pripadnika antikapitalističkih pokreta demonstriralo je u Bernu protiv dolaska predsednika SAD Donalda Trampa na ekonomski forum u Davosu.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Noseći parole poput "pojedi bogate" i "borba protiv foruma, Trampa, kapitalizma", oni su istovremeno protestovali i protiv samog foruma koji će biti održan od 22. do 26. januara.

Iako su švajcarske vlasti upozoravale na rizik od "većeg nasilja" prilikom nedozvoljenog skupa, sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Na demonstracije je pozvalo antikapitalističko udruženje RJG.

Ta grupa je danas popodne na svom sajtu objavila da je "uprkos jakom prisustvu policije i provokacijama policajaca u civilu, protest bio uspešno organizovan".

"Svetski ekonomski forum u Davosu se pravi da je platforma za predlaganje konstruktivnih rešenja za globalne probleme ali on jeste i ostaje skup za diskutovanje o sprovođenju neoliberalne agende", navodi RJG.

Bela kuća je u utorak saopštila da Tramp planira da poseti Davos, gde se svake godine okupljaju ljudi iz sveta međunarodne politike i biznisa da bi razgovarali o politici, ekonomiji i biznisu.

Peticiju pokrenutu u sredu pod nazivom "Trampe, nisi dobrodošao - drži se dalje od Davosa" do sada je podržalo skoro 13.000 potpisnika.

Svet

strana 1 od 510 idi na stranu