Petrovgrad umesto Zrenjanina?

U Zrenjaninu je osnovano udruženje “Petrovgrad“ čiji je jedan od ključnih ciljeva vraćanje starog naziva grada – Petrovrgad, pišu “Novosti“.

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

09:07

Petrovgrad umesto Zrenjanina?
screenshot

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i negovanja srpskog jezika i ćirilice na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga u Zrenjaninu je osnovano udruženje "Petrovgrad".

“Smatramo da su se stvorile društvene okolnosti za pokretanje javne debate i preduzimanje konkretnih aktivnosti radi vraćanja naziva grada koji je zamenjen političkim dekretom iz ideoloških pobuda”, navodi se u saopštenju "Petrovgrada", čiji je predsednik privrednik Budimir Jovanović, a među 12 organizacija i društava osnivača, nalaze se "Svetosavlje", Udruženje članova i prijatelja Matice srpske, Srpski pokret "Svetozar Miletić".

Da podsetimo, ovo nije prva slična inicijariva. Pripadnici bugarske manjine na istoku Srbije žele da se naziv Dimitrovgrada promeni u njegov stari naziv Caribrod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: