"Francuska bila dužna da izruči Haradinaja, ne odustajemo"

Francuska je bila dužna da i bez poternice Interpola postupi po zahtevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

12:08

Foto: Tanjug

Ministarka pravde Nela Kuburović je nakon hitne sednica Vlade Srbije izjavila da je Srbija imala rok od 40 dana da dostavi dokaze uz molbu za izručenje Haradinaja, koji je po poternici uhapšen u Francuskoj, a juče pušten na slobodu uz kauciju.

Haradinaj je pušten pod uslovom da ne napušta Francusku, oduzet mu je pasoš i mora dva puta nedeljno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi. On će na slobodi sačekati konačnu odluku suda o zahtevu za izručenje Srbije zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

"U roku od pet dana dostavili smo molbu za izručenje i sve dokaze kako bi francuski pravosudni organi mogli da postupaju, a dostavili smo i dopunu zahteva o izručenju baš kada su odlučili da ga puste", rekla je Kuburovićeva i dodala da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istragu i da je prikupljeno još dokaza i da postoji tridesetak novih svedoka.

"Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena", napomenula je Kuburovićeva.

Ona je naglasila da Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje i nada se da će francuski pravosudni organi postupiti profesionalno i prema konvencijama koje su i sami potpisali, a koje ih obavezuju na postupanje bez obzira na to da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti.

"Postoji obaveza cele međunarodne zajednice da goni osumnjičene za ratne zločine", dodala je ona.

U konkretnom slučaju, kako je navela, radi se o zločinima nad civilnim stanovništvom pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Ona je istakla da iako su se Haradinajevi advokati pozivali na pravila ne bis in idem - da je već za ista krivična dela oslobođen u Hagu, taj postupak vodio za dela od marta do septembra 1998, dok ga srpski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.

"Rešenje o sprovo]enju istrage iz 2004. godine i naredba o proširenju koja od pre desetak upravo se odnose na taj vremenski period. Dakle, nema govora o istim delima, jer nije isti vremenski okvir, nisu isti oštećeni", naglasila je ministarka pravde.

Na konferenciji je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić čitao i neke od iskaza o zločinima OVK.

Podsetimo, predsednik Tomislav Nikolić rekao je da je odluka francuskog suda da Ramuša Haradinaja uslovno pusti na slobodu, nagoveštaj odbacivanja optužnice Srbije.

Pročitajte još:

Haradinaj se oglasio na FB: Ponosan sam, nije bilo uzalud

Slučaj Haradinaj: "Kako oni sa srpskim tako mi s njihovim"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: