AP o Blajburgu: Atrakcija za fašiste, ne može bez ustaša

Zagreb -- Komemoracija u Blajburgu predstavlja okupljanje hiljada ekstremnih desničara, od kojih su mnogi nosili obeležja i zastave ustaškog režima, piše AP.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Kako navodi AP, okupljanje na Blajburgu događa se svake godine. Dodaju ipak kako ovogodišnja komemoracija "dolazi na krilima uzleta ekstremne desnice u Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora".

Pročitajte još:

"Komemoraciji na Blajburgu prisustvovao je niz visokih zvaničnika hrvatskih vlasti i Katoličke crkve. Od preuzimanja vlasti u januaru, hrvatske vlasti našle su se na udaru kritika zbog guranja glave u pesak pred porastom desnog ekstremizma i relativizacije ustaških zločina", ističe je AP.

Osim njih, ekstremno desničarski element na Blajburgu spomenuli su i austrijski mediji.

Tako „Standard“ komemoraciju opisuje kao "atrakciju za one s fašističim stavovima".

Kako zapravo Austrijanci doživljavaju komemoraciju na Blajburgu jasno pokazuje činjenica da je uoči komemoracije jedan parlamentarni zastupnik Zelenih javno pozvao austrijskog ministra policije da "policija bude spremna na pojavu zabranjenih simbola, kao i obično", navodi „Indeks“.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila. Oni su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrđen.

Region

strana 1 od 3451 idi na stranu