Preminuo muftija Hamdija Jusufspahić

Dugogodišnji muftija beogradski Hamdija Jusufspahić preminuo je danas, saopšteno je iz Islamske zajednice Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.03.2016.

17:31

Preminuo muftija Hamdija Jusufspahić
Screenshot

Kako je saopšteno, sutra u 14 sati u Bajrakli džamiji u Beogradu biće organizovan ispraćaj i zajednička molitva za počasnog reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije Hamdiju Jusufspahića.

Hamdija Jusufspahić za beogradskog imama i muftiju postavljen je 1967. godine.

Na dužnost muftije Islamske zajednice Srbije izabran je u Nišu 1994, a 2006. godine postao je prvi reisu-l-ulema IZS.

Hamdija Jusufspahić penzionisan je 2008. godine, nakon čega je Vrhovni Sabor islamske zajednice Srbije doneo odluku da ga imenuje za doživotnog počasnog vrhovnog poglavara reisu-l-ulemu.

Nikolić uputio saučešće porodici Jusufspahić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodici Jusufspahić povodom smrti dugogodišnjeg muftije beogradskog Hamdije Jusufspahića.

"Ostajete bez roditelja čija vas je ljubav, posvećenost i čestitost podizala u ljude. Za takav gubitak nikada nismo spremni", naveo je Nikolić u telegramu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

"Opraštamo se od izuzetnog čoveka koji je voleo svoju zemlju Srbiju i posvetio život istinskom razumevanju i zajedništvu svih ljudi, bez razlike u veri i naciji. Pamtićemo ga kao osobu koja je u svakom najpre videla i prepoznavala čoveka. Bila mi je čast što sam poznavao vašeg oca koji mi je u našim čestim razgovorima poveravao svoje mudre misli", naveo je Nikolić.

Vučić: Preminuo je veliki prijatelj Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS) i porodici dugodišnjeg muftije beogradskog Hamdije Jusufspahića, koji je preminuo u 79. godini.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je u telegramu ocenio da je Jusufspahić bio "veliki prijatelj Srbije, koji je i u najtežim trenucima upućivao poruke mira, koje su vraćale nadu u bolje sutra i u neophodnost zajedničkog života".

Saučešće povodom smrti reisu-l-uleme IZS uputili su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević koji su naveli da je Jusufspahić bio "istaknuti lider muslimanske zajednice u Begradu" i "izuzetna ličnost velikog formata".

"Beograd je imao to zadovoljstvo i veliku sreću da se tokom dugog niza godina na čelu muslimanske zajednice u gradu nalazila takva ličnost kao što je Hamdija Jusufspahić. Izuzetan ugled i poštovanje stekao je predanim radom i strpljivim i upornim građenjem međusobnog razumevanja i tolerancije među narodima", navodi se u saučešću.

Mali i Nikodijević su dodali da "duboko saučešće i žal za preminulim muftijom mogu samo da budu delimično ublaženi činjenicom što je na visoko i ugledno mesto beogradskog muftije svojevremeno došao njegov naslednik Muhamed Jusufspahić".

Saučešće porodici Jusufspahić i vernicima IZS uputio je i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić koji je naveo da je dugogodišnji muftija beogradski bio "veoma duhovan i skroman čovek, koji je znao da iznenadi svojom analizom i posmatranjem odnosa u društvu i među ljudima".

"Njegove reči i saveti o zajedničkom suživotu svih Beograđana i potrebi izgradnje međusobnog poverenja i uvažavanja uvek su delovale otrežnjujuće i blagorodno. Ugled i neizmerno poštovanje koje je stekao među svojim sugrađanima svih vera i nacionalnosti, slika je jednog retko dobrog i čestitog čoveka", naveo je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: