"Ko na KiM prima platu iz bužeta, deo da dâ Crkvi"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da bi oni koji na KiM primaju platu iz budžeta trebalo da deo primanja daju Fondu Eparhije raško-prizrenske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Đurić je ovo rekao na sastanku predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, čiji je cilj da se dogovori kako da se efikasnije materijalno pomogne rad Eparhije raško-prizrenske-

Đurić je istakao da je Eparhija raško-prizrenska u prethodnih 16 godina bila stub i oslonac svuda tamo gde su naše institucije poklelke i gde zbog teških domaćih i međunarodnih okolnosti nismo uspeli da našu državu sačuvamo.

''Kao predstavnici vlade, lokalnih samouprava sa KiM, srpskih institucija imamo obavezu i odgovornost da tu snagu, energiju i istrajnost koju je SPC i Eparhija raško - prizrenska pokazala u najmračnijim periodima naše istorije prepoznamo, podržimo i valorizujemo kroz naše konkretne doprinose'', rekao je Đurić podsećajući da je na današnji dan pre osam godina jedna većina na KiM, koja je na teritoriji Srbije manjina, pokušala našem narodu da snagom i silom nepravde nametne svoju volju.

On je istakao da smatra da je normalno da, ako na KiM ima desetine hiljada korisnika budžetskih sredstava, svi ti ljudi, a oni koji su danas prisustvovali sastanku prvi među njima, izdvoje jedan deo sopstvenih dohodataka i prihoda za podršku Fondu Eparhije raško-prizrenske.

''Fond i sva sredstva će biti pod budnim, pažljivim, domaćinskim i ispravnim upravljanjem crkve, a imaće za cilj da ojača funkcionisanje našeg naroda u opštinama i sredinama gde je najugroženiji, da podrži njegov opstanak kroz materijalnu podršku porodicama i sredinama koje su najugroženije i obezbedi da u onim sredinama gde se zemljište i drugi resursi našeg naroda prodaju i osipaju to bude zaustavljeno'', rekao je Đurić.

Obraćajući se prisutnima, on je istakao da je njihov zadatak da svojim primerom povedu i odreknu se dela svojih prihoda.

Prema njegovim rečima, neće biti nametanja i nikome se neće određivati i propisivati koliko će da izdvoji, već će svako to raditi po svojoj savesti.

Kako je rekao, važno je da se zna da time ne odvajaju od sebe i porodice, već ulažu u budućnost - sebe, Crkve, naroda i države.

''Nema boljeg odgovora Srba na 17. februar od toga da se okupe, saberu, pogledaju u oči i kažu - hoćemo da opstanemo, da radimo zajedno, udružimo naša sredstva i moć da bismo opstali'', rekao je Đurić.

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da na sastanku treba da se sagleda trenutna situacija u kojoj se nalaze i žive Srbi na KiM, ali istovremeno da se nađe najbolji put i sredstva kako bi Srbi mogli da opstanu i poboljšaju uslove života, svi koji opstali u teškim uslovima, a da imamo u vidu i one koji su napustili Kosovo a žele da se vrate.

"Pred nama su velike obaveze i odgovornost da učinimo sve kako bismo postigli cilj", rekao je Teodosije i pozvao sve Srbe sa Kosova i Metohije da izdvoje sredstva za fond, onoliko koliko mogu.

On je istakao da sredstva iz fonda neće biti korišhcena za tekuće potrebe, već će se realizovati zajednički prioriteti od opšteg interesa, bitni za sve Srbe koji žive na KiM.

Sastanku su prisustvovali i srpski poslanici, članovi vlade i gradonačelnici privremenih institucija samouprave u Prištini, kao i načelnici upravnih okruga i predsednici privremenih organa opština na Kosovu i Metohiji.

strana 1 od 80 idi na stranu