"Šarli ebdo" objavio karikature utopljenog dečaka

U poslednjem izdanju francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" objavljene su karikature utopljenog sirijskog dečaka čije je telo isplivalo na tursku obalu.

Izvor: B92
Podeli

Osam meseci nakon što su teroristi napali redakciju časopisa i usmrtili 12 ljudi, "Šarli ebdo" ponovo se našao u središtu pažnje svetske javnosti.

Karikature malog Ajlana Kurdija (3), koji je postao simbol izbegličke krize, izazvale su oštre reakcije i polemike širom sveta.

Prva slika, naslovljena "Dobro došli, migranti", prikazuje nacrtano telo utopljenog dečaka, natpis "Tako blizu cilja" i Mekdonaldsov bilbord na kom piše "Promocija, dva dečja menija po ceni jednog".

Druga karikatura nosi naziv "Dokaz da je Evropa hrišćanska" i na njoj je nacrtan lik koji, verovatno, predstavlja Isusa Hrista i noge dečaka koji se davi u vodi. Ovu karikaturu prati tekst: "Hrišćani hodaju po vodi, muslimanska deca se dave".

Među kritičarima ovih karikatura našli su se oni koji tvrde da je uvredljivo zloupotrebljavati Ajlanovu smrt u satirične svrhe, dok drugi navode da je magazin samo prikazao način na koji se Zapad "nosi" sa izbegličkom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 506 idi na stranu