Utorak, 04.08.2015.

20:12

S.Rača: Sećanje na Srbe, žrtve "Oluje" (FOTO)

U Sremskoj Rači je održana državna ceremonija obeležavanja 20. godišnjice početka hrvatske vojne akcije "Oluja".

Izvor: B92, Beta

Default images
Foto: Tanjug

U toj akciji je iz Hrvatske proterano više od 250.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.500 Srba.

Ceremonija je počela simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Sremskoj Rači, mestu u koje su najpre kročile nepregledne kolone izbeglica.
Nakon susreta Vučić i Dodik su simbolično u reku spustili vence.

Na ceremoniji se okupilo više hiljada građana, ministri u Vladi, kao i predstavnici parlamenta, a parastos žrtvama Oluje služio je patrijarh Srpske paravoslavne crkve Irinej.
Prema rečima predsednika Organizacionog odbora, ministra Aleksandara Vulina, 5. avgust obeležavaće se kao Dan sećanja i narednih godina, i to će biti uneto u zakon.

Vlada je apelovala na građane da 5. avgusta u podne zastanu i uz sirene i crkvena zvona odaju poštu Srbima stradalim pre 20. godina.

Srpski patrijarh Irinej rekao je na mostu kod Sremske Rače da je srpski narod pre 20 godina stradao od braće sa kojim ga vezuje istorija.
Foto: Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je akcija “Oluja“ bila etničko čišćenje i besmisleni pokolj srpskog naroda.
Foto: Tanjug
Devojka koja je pre 20 godina u koloni izbeglica stigla iz Hrvatske u Srbiju Đurđica Popović govorila je o svom putu na komemoraciji u Sremskoj Rači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: