Filaret: Smenila me ambasada SAD

Beograd -- Sabor SPC-a je promenio odluku jer je mitropolitu Amfilohiju iz ambasade SAD naređeno da napravi pritisak i izdejstvuje smenu, navodi razrešeni vladika Filaret.

Izvor: Beta
Podeli

"Sabor je promenio svoju odluku nakon što je Amiflohije dobio poziv iz Ambasade SAD odakle su mu naredili da napravi pritisak na zasedanju", rekao je Filaret za “Večernje novosti” neposredno nakon neočekivanog obrta na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC kojom je trajno rešen dužnosti.

Vladika je smenjen sa 19 glasova, naspram 18 koji su podržavali njegov ostanak u eparhiji, samo 12 časova nakon što je to najviše telo SPC konsenzusom odlučilo da Filaret ostane na čelu Eparhije Mileševske.

"Teško mi je jedva dišem od jada. Sve mi je ovo teško palo, verujte mi da sam jedva u životu", rekao je razrešeni vladika i dodao da nema duge nego da prihvati tu odluku.

Kako “Novosti” pišu, najjača optužba na račun Filareta došla je iz krugova oko mitropolita Amfilohija – da je arogantim odnosom prema sveštenstvu i vernicima napravio nesaglediv probelm u svojoj eparhiji.

Na teret mu je stavljeno i da je primio arhimandrita Ilariona kome je suđeno zbog pedofilije, ali i da je tolerisao ponašanje dvojice sveštenika koji su svojim nemoralnim ponašanjem sablažnjavali vernike.

Episkop Joanikije će biti administrator eparhije koju je do sada vodio Filaret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu