Normalizacija odnosa s PR kroz ZSO

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je u Berlinu da put u dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ide preko stvaranja Zajednice srpskih opština.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

18:53

Default images
Foto: Tanjug

"Mora se poštovati plan sprovođenja Briselskog sporazuma koji definiše stvaranje Zajednice srpskih opština kao prvi element koji treba da bude ispunjen", rekao je Đurić Tanjugu nakon razgovora sa Nikolasom Mejerom Landrutom, šefom Odseka za evropsku politiku u Kabinetu nemačke kancelarke i glavnim savetnikom za evropske poslove kancelarke Angele Merkel.

Dve godine nakon Briselskog sporazuma samo taj element nije ispunjen, naveo je Đurić i naglasio da je Srbija ostvarila mnogo toga i u unutrašnjim reformama i bila je faktor koji je doprinosio stabilnosti u regionu.

"Mi mislimo da to treba da bude vrednovano i kroz napredak Srbije u evropskim integracijama", rekao je Đurić.

Kako je naveo, sagovornicima u Berlinu delegacija iz Srbije prenela je i elemente vezane za situaciju na terenu.

"Radeći zajedno sa Nemačkom i ostalim partnerima u EU možemo da postignemo mnogo i kad je reč o podizanju funkcionisanja kvaliteta naših institucija, ali i kada je reč o zaštiti i položaja i prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji", kaže Đurić.

Povodom navoda o potpisivanju mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova u 2016. godini, Đurić je rekao da takva vrsta sporazuma u razgovorima sa nemačkim sagovornicima nije pominjana navodeći da takav sporazum za Srbiju ne postoji.

"Sporazumi te vrste postižu se obično kada imate neki rat i obično između država. Beograd i Priština ne razgovaraju kao odvojene države, nego je reč o razgovorima centralne vlade sa pokrajinskim institucijama i to je nešto što mi otvoreno govorimo i našim nemačkim sagovornicima ovde u Berlinu", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je delegacija Srbije prenela sagovornicima u Berlinu da bi za nas bilo veoma korisno da precizno znamo koji je njihov stav o svim pitanjima koja se odnose i na evropske integracije Srbije i na normalizaciju odnosa sa Prištinom da bismo mogli da planiramo naše dalje korake.

Đurić kaže da se suština izjava svih zvaničnika Srbije ista i da temelji se na činjenici da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Na tome se i temelji i politika svih drugih državnih institucija u Srbiji. Ne vidim da postoji bilo kakva politička diskrepanca između različitih političkih aktera u Srbiji, dakle, ne samo unutar nosilaca vlasti, nego kada je reč o Kosovu i Metohiji, u Srbiji smo svi ista partija, a ta partija se zove Srbija i srpsko Kosovo i Metohija", rekao je Đurić.

U delegaciji Srbije je, pored Đurića, i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini Dragan Vladisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: