Ruski opozicionar ubijen u Moskvi

Vođa opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti Boris Nemcov ubijen je u centru Moskve, javlja Raša tudej. Nemcov je bio poznat kao kritičar Vladimira Putina.

Izvor: B92, Beta

Petak, 27.02.2015.

22:59

Default images
Fotro: Tanjug/AP

Portparol ruske policije izjavio je da je Nemcov pogođen sa četiri hica u leđa.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Putin preuzima istragu ubistva Nemcova pod ličnu kontrolu. "Putin smatra da ubistvo ima sve predznake naručenog ubistva i isključivo je provokacija", rekao je Peskov.

Nemcov je ubijen u blizini Trga Vasiljevski spusk. U toku je uviđaj, javila je ruska agencija Tas.

Interfaks javlja da je ruska vlada potvrdila da je na Nemcova pucala nepoznata osoba i da je pogođen sa četiri hica.

Kako javljaju svetske agencije, u Njemcova je pucano iz automobila kada je zajedno s jednom ženom prelazio kameni most kod Kremlja.

Više od deset policijskih i vozila hitne pomoći nalazi se na licu mesta, javlja Frans pres i dodaje i da je blokiran pristup mostu na kojem se dogodilo ubistvo.

Nemcovljev kolega Juri Barmin potvrdio je na Tviteru informacije sajta Meduza.

"Nemcov je ubijen ispred Kremlja. Grupa muškaraca u automobilu se zaustavila ispred njega i ispalila četiri metka", naveo je Barmin.

Zvanični predstavnik MUP-a saopštio je da je zbog ubistva uveden plan presretanja, prenose RIA Novosti.

"Danas u 23.40 na Velikom moskvoreckom mostu sa četiri pucnja u leđa nepoznata osoba je ubila muškarca. Sudeći prema nađenim dokumentima – to je Nemcov", saopštili su u pres-centru iz MUP-a.

Nemcov je bio zamenik premijera tokom mandata predsednika Borisa Jeljcina. Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova, Nižnji Novgorod.

Nemcov je bio smatran za potencijalnog naslednika Borisa Jeljcina, a potom je postao opozicioni političar i žestok kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Njegovu smrt potvrdio je stranački kolega Ilija Jašin za RIA Novosti. "Vidim telo, i dosta policije."

Nemcov je u avgustu 2012. objavio izveštaj u kojem je tvrdio da Putin troši milijarde rubalja poreskih obveznika na luksuz.

Putin je navodno na održavanje 20 luksuznih rezidencija, 43 aviona i četiri jahte potrošio dve i po milijarde dolara godišnje.

Aleksej Kudrin, bivši ministar finansija, izjavio je da je ovo strašna tragedija za Rusiju.

"Ubistvo se mora rasvetliti po bilo koju cenu", rekao je Kudrin.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je večeras ubistvo opozicionog političara Borisa Nemcova, ocenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Nemcova koje se dogodilo u petak uveče predstavlja i "provokaciju", s obzirom na planove opozicije da u nedelju u Moskvi održi veliki protest, preneo je Rojters.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obavešten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara.

Putin je, kako je rekao Peskov, naredio bezbednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu Nemcova.

Šta se događa na mestu događaja možete pratiti ovde:

"Kriza, to je Putin"

Foto: Beta/AP
Iako se poslednjih godina bavio više biznisom nego politkom, Nemcov je ostao u opoziciji, kritikujući Putinovu vladu.

Raša tudej navodi da je Boris Nemcov ubijen dan pre najavljenog marša opozicije u Moskvi koji je on promovisao.

Ruski portal podseća da je Nemcov u tvitu za "Fajnenšel tajms" napisao: "Moramo osvestiti narod: kriza, to je Putin".

Nemcov je u apelovao na ujedinjenje ruske opozicije.

"Ako podržavate kraj ruskog rata sa Ukrajinom, ako podržavate kraj Putinove agresije, dođite 1. marta na Prolećni marš", napisao je Nemcov danas na Tviteru.

Biografija Borisa Nemcova

Boris Nemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lidera partije Solidarnost, potpredsednik političke partije Republikanska partija Rusije – Partija narodne slobode i član Kordinacionog saveta ruske opozicije.

Od 1991 do 1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997–1998. godine). U isto vreme bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Nemcov je nekoliko puta bio izabran u parlament Rusije. a 1990. godine bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savet Federacije FS Rusije. Od 1999 do 2003. godine bio je zamenik predsednika Državne dume u lider partije SPS.

Nakon 2003. godine Boris Nemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine. Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta „Solidarnost". Od 2012. godine je kopredsednik političke partije „Republička partija Rusije — Partija narodna sloboda". .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: