Svet 1

03.05.2024.

15:00

Rusi imaju novu metu?

Češke institucije su na meti ruskih sajbernapada od prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Izvor: Tanjug

Rusi imaju novu metu?
Profimedia

Podeli:

U saopštenju je navedeno da je grupa APT 28, navodno povezana s ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU, iskoristila propuste u programu Majkrosoft autluk, prenosi Rojters.

Ministarstvo je izdalo saopštenje nakon što je Berlin optužio Rusiju za niz sajbernapada navodno povezanih sa GRU, a čija je meta bila vladajuća Socijaldemokratska stranka (SPD), kao i sektor logistike, odbrane, IT-ja i vazduhoplovstva.

''Češka, zajedno sa Nemačko, EU i NATO, oštro osuđuje aktivnosti ruskog državnog aktera APT 28, koji je dirigovao dugoročnu kampanju sajberšpijunaže u evropskim zemljama'', navedeno je iz ministarstva.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo koje institucije u zemlji su se našle na meti ruskih hakera.

"U kontekstu predstojećih evropskih izbora, nacionalnih izbora u nekoliko evropskih zemalja i tekuće ruske agresije na Ukrajinu, ova dela su posebno ozbiljna i za osudu'', zaključili su češki zvaničnici.

Dodali su da će zajedno sa evropskim i međunarodnim partnerima oštro odgovoriti na navodna hakovanja.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: