Svet 1

03.05.2024.

15:00

Rusi imaju novu metu?

Češke institucije su na meti ruskih sajbernapada od prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Izvor: Tanjug

Rusi imaju novu metu?
Profimedia

Podeli:

U saopštenju je navedeno da je grupa APT 28, navodno povezana s ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU, iskoristila propuste u programu Majkrosoft autluk, prenosi Rojters.

Ministarstvo je izdalo saopštenje nakon što je Berlin optužio Rusiju za niz sajbernapada navodno povezanih sa GRU, a čija je meta bila vladajuća Socijaldemokratska stranka (SPD), kao i sektor logistike, odbrane, IT-ja i vazduhoplovstva.

''Češka, zajedno sa Nemačko, EU i NATO, oštro osuđuje aktivnosti ruskog državnog aktera APT 28, koji je dirigovao dugoročnu kampanju sajberšpijunaže u evropskim zemljama'', navedeno je iz ministarstva.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo koje institucije u zemlji su se našle na meti ruskih hakera.

"U kontekstu predstojećih evropskih izbora, nacionalnih izbora u nekoliko evropskih zemalja i tekuće ruske agresije na Ukrajinu, ova dela su posebno ozbiljna i za osudu'', zaključili su češki zvaničnici.

Dodali su da će zajedno sa evropskim i međunarodnim partnerima oštro odgovoriti na navodna hakovanja.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: