NSA je možda u vašoj SIM kartici

Obaveštajne službe SAD i Britanije provalile su u mrežu najvećeg svetskog proizvođača SIM kartica, otkrivaju nova dokumenta koje objavljuje Edvard Snouden.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2015.

10:56

Default images
Foto: Beta, AP

Obaveštajci su ukrali kodove koji im omogućavaju da širom sveta prisluškuju mobilne telefone.

Upad izvršila je zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i britanskog Štaba za komunikacije (GCHQ), bezbednosne službe koja se bavi kriptografijom, naveo je vebsajt Intersept, koji prenosi delove poverljivog dokumenta GCHQ iz 2010.

Obaveštajne agencije uz pomoć ključa za dešifrovanje mogu da nadziru glasovne i data komunikacije ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada.

U najvažnijim "probnim" operacijama, GCHQ je u prva tri meseca 2010. godine uspela da ukrade kodove provajdera u Srbiji (o tome u posebnoj vesti), Avganistanu, Indiji, Iranu, Islandu, Tadžikistanu i Jemenu, ali je zabeležila neuspeh u Pakistanu.

GCHQ je pratila imejlove više od 150 ljudi, uglavnom zaposlenih u kineskom gigantu Huavej, ali i u kompanijama Erikson, Nokija, Jahu, Gugl...

Gemalto, sa sedištem u Holandiji, globalni lider u digitalnoj bezbednosti, proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica, a medju klijentima te kompanije su Ti-mobajl, AT&T, Sprint, Verizon i oko 450 provajdera bežične mreže širom sveta.

Kompanija posluje u 85 zemalja i godišnje proizvede oko dve milijarde sim kartica.

Intersept navodi da Gemalto uopšte nije bio svestan upada u sistem niti da su zaposleni u toj kompaniji bili meta špijunaže.

Izvršni potpredsednik Gemalta Pol Beverli izrazio je duboku zabrinutost zbog tih navoda.

"Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo kako bismo preduzeli sve mere da se to više ne ponovi", rekao je Beverli Interseptu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: