Putin izmanipulisao presedan Kosova

Beograd -- Profesor Nina Hrušcova smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin pripajajući Krim Rusiji izmanipulisao presedan Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

Hruščova, praunuka sovjetskog lidera Nikite Hrušcova, rekla je Tanjugu na marginama konferecije u organizaciji Centra za medjunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića, da se Kosovo i Krim samo delimično mogu porediti.

Ističući da nije stručnjak za Kosovo, ona je rekla da, koliko je njoj poznato, na Kosovu su "ubijali ljude", dok su na Krimu "samo obećavali da će se to desiti".

"Putin je napravio 'preventivni udar' objasnivši da već postoji presedan Kosova i na taj način je manipulisao situacijom", rekla je Hruščova posle panela o ukrajinskoj krizi na konferenciji " Evropska tragedija 1914.i multipolarni svet 2014.:istorijske pouke".

"Nisam pristalica toga što je Kosovo postalo odvojena nezavisna drzava ali sam protiv toga da se manipulise situacijom", dodala je Hruščova, koja za sebe kaže da je Ruskinja sa "američkom glavom".

Ona napominje da Putin i uopšte medjunarodna zajednica koja je sada u opasnoj situaciji treba da budu spremni da će i Krim biti iskorišćen kao nekad Kosovo.

"To se forsira, forsira, i dobija se domino efekat", zaključila je Hruščova.

Hruščova, koja predaje medjunarodnu politiku na Nju skul u SAD, diplomirala je n Moskovskom državnom univerzitetu i doktorirala komparativnu književnost na Prinstonu, a jedno vreme predavala je na Sskoli za medjunarodne i javne poslove na Kolumbija univerzitetu.

Autor je više knjiga, a objavljuje i u vodećim časopisima poput Njuzvika, Njujork tajsma, Fajnenšel tajmsa, Vol strit džornala i drugih.

Srbija će biti uvučena u aktuelni konflikt izazvan krizom u Ukrajini, a kosovski presedan je bio greška od početka, ocenio je Džordž Fridman osnivač i vlasnik “Stratfora”, privatne američke agencije za geopolitičke analize, koji takođe učestvuje na ovoj konferenciji.

strana 1 od 278 idi na stranu