Na jugu Srbije ima još dosta mina

Bujanovac -- Direktor Centra za razminiranje Branislav Jovanović izjavio je da u opštinama Bujanovac i Preševo mina ima na 3,3 miliona kvadratnih metara zemljišta.

Izvor: Beta
Podeli

Po njegovim rečima, te površine su ograđene i obeležene, uz upozorenje za meštane, još od završetka sukoba na tom području 2001. godine.

U Bujanovcu je danas, u organizaciji Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, i Centra za razminiranje održana prezentacija problema s minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

Jovanović je za agenciju Beta izjavio da je u opštinama Bujanovac i Preševo obeleženo devet lokacija gde se sumnja da mina ima u grupama.

"U opštinama Bujanovac i Preševo je od 2007. godine do danas očišćeno po oko milion kvadratnih metara zemljišta koje je bilo pod kasetnom municijom i minama. U toku je uklanjanje mina kod sela Cerevajka u opštini Preševo, koji je u završnoj fazi uz pomoć donacije SAD", kazao je Jovanović.

Jovanović je naveo da Centar za razminiranje stalno ponovo obeležava lokacije gde građani često uklanjaju i lome table sa upozorenjima.

"Na svih devet lokacija stalno obavljamo izviđanje i reizviđanje jer svaki put kada izađemo na teren saznamo nešto novo, pa u skladu sa tim te lokacije smanjujemo ili povećavamo", rekao je Jovanović.

Po podacima Opštinskog centra za vanredne situacije u Bujanovcu, od zaostalih kasetnih bombi i mina u toj opštini je od 1999. godine poginulo sedam osoba, a 22 su ranjene.

Neeksplodirane kasetne bombe, zaostale nakon NATO bombardovanja, potpuno su očišćene 2012. godine sa lokacija u opštinama Preševo i Bujanovac. To je finansiralo Ministarstvo inostranih poslova Norveške, a obavila Norveška narodna pomoć.

U opštinama Bujanovac i Preševo ostala su minska polja većinom u Kopnenoj zoni bezbednosti, prema Kosovu.

Tu su od novembra 2000. do maja 2001. godine trajali sukobi između Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i srpskih snaga bezbednosti. Procenjuje se da bi za uklanjanje mina s tog područja bilo potrebno šest miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu