Kongres danas o pomoći Ukrajini

Oba doma američkog Kongresa danas usvajaju zakon koji obezbeđuje garancije za zajam od milijardu dolara Ukrajini ali i sankcije proruskim zvaničnicima Krima.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

08:13

Default images

Predstavnički dom i Senat spremni su da usvoje ovaj dokument danas i naveli da žele da se on nađe na stolu američkog predsednika Baraka Obame za potpisivanje pre kraja nedelje.

Nacrt zakona u Senatu odobrava garancije za zajam od milijardu dolara Ukrajini i dodatnih 100 miliona dolara direktne pomoći. U zakon su pretočene sankcije već uvedene prema nekim od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, članova njegovog unutrašnjeg kruga, vladinih zvaničnika, nekih od najbogatijih ljudi u zemlji i jedne vodeće banke.

Sankcije zamrzavaju svu njihovu imovinu u SAD i zambranju Amerikancima da posluju sa njima.

Predlog zakona koji treba da usvoji Pretstavnički dom takođe će odobriti sankcije, dati garancije za zajam i više miliona dolara u direktnoj pomoći. U nacurt zakona Predstavničkog doma uključuju se dodanta sredstva za Glas Amerike i druge medijske kuće da bi se suprotstavili, kako navodi, propagandi iz ruskih izvora, kao i sredstva za jačanje ukrajinske policije i pravosuđa.

U nacrtu dokumenta Predstavničkog doma poziva se Obama da proširi spisak ruskih zvaničnika i drugih obuhvaćenih sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner rekao je juče da obe strane raspravljaju kako da usaglase dva predloga zakona i da ga proguraju kroz Kongres što je moguće pre.

Procedura je ubrzana posle odustajanja demokrata ove nedelje da povežu uslove o reformama koje traži Međunarodni monetarni fond sa odavanjem pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: