Medijski zakoni idu u Brisel

Nacrti zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima uskoro se šalju u Brisel na ekspertizu, kaže pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.02.2014.

13:02

Default images

Na okruglom stolu "Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji", on je istakao da je Nacrt zakona o javnom informisanju, koji je krovni zakon, spreman za slanje stručnjacima EU.

"Taj dokument je preveden i trenutno se radi prateća dokumentacija, tabele usklađenosti. Očekujemo da će narednih dana biti u Briselu", rekao je Mirković.

Dodao je da se Nacrt zakona o elektronskim medijima trenutno usklađuje s mišljenjima iz drugih ministarstava, ističući da je taj tekst u fazi u kojoj se priprema za prevodjenje i da treba da počne da se radi tabela uskladjenosti.

"Očekujemo da i taj nacrt zakona uskoro krene u Brisel. To znači da ćemo u ovom preiodu imati dva zakona koji će biti na analizi u Briselu, što potvrđuje da je i ovaj period tokom predizborne kampanje iskorišćen za reformske procese u Ministarstvu kulture i informisanja", istakao je Mirković.

Treći medijski zakon - o javnim medijskim servisima je, kako je naveo, "u fazi u kojoj samo jedan deo nedostaje, a to je deo koji je izuzetno bitan i tiče se finansiranja javnih servisa".

Prema rečima Mirkovića, u budućnosti je potrebnio naći održivi model finansiranja javih servisa.

"Na tom modelu bi trebalo da radi stručna radna grupa u čijem formiranju treba da uzmu učešće Ministarstvo finansija, predstavnici RTV i RTS, Minstarstva kulture i informisanja i razne druge instisutucije", dodao je Mirković.

On je pdosetio da su novi medijski zakoni predviđeni još medijskom strategijom iz septembra 2011.

"Nadamo se da će u dogledno vreme sva tri zakona biti u skupstinskoj proceduri i usvojeni. Ova tri zakona predstavljaju priključak savremenim tokovima i stvaraju bazu za razvoj medija i njihovo bolje funkcionisanje", istakao je Mirković.
Foto: Beta
Što se tiče digitalizacije televizijkog signala, ona će biti završena u predviđenom roku - do polovine 2015. godine, kaže Mirković.
"Zaista verujem da neće biti razloga da se (ponovo) prolongira, izmedju ostalog zato što je ovo krajnji rok za digitalizaciju", rekao je Mirković novinarima, podsećajući da je prethodno postavljeni rok pomeren za tri godine "zato što zaista nije bilo realno da bude ispunjen".

Kako je istakao Mirković, ako do polovine naredne godine ne dodje do digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji "postoji velika opasnost da u graničnim delovima zemlje Srbije dodje do mešanja signala domaćih televizija sa televizijama iz susednih zemlja koje su već digitalizovane.

"U tom slučaju će se na tim kanalima praviti smetnje televizijama iz Srbije", rekao je on.

Mirković je istakao da je digitalizacija od izuzetno velikog značaja za medije i stanovništvo u Srbiji.

Rok za završetak digitalizacije televizijskog signala u Srbiji je 17. jun 2015. Krajem prošle godine proširena je incijalna mreža, tako da je probnim signalom pokriveno područje sa 75 odsto stanovništva Srbije.

Stefan Lazarević iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija kaže da će poboljšanje od digitalizacije osetiti i građani koji će uz veći broj kanala imati i bolji kvalitet slike, ali i brojne druge mogućnosti.

“Novo odlaganje je nezamislivo. Mi moramo to da završimo do 17. juna 2015. U suprotnom veliki broj naših građana bi mogao da ostane bez TV signala i bili bi takoreći u medijskom mraku. Dakle mi sebi ne možemo da priuštimo taj luksuz da pomeramo taj datum i iz tog razlog je digitalizacija bila jedan od naših prioriteta od osnivanja“, poručuje on.

Sektor telekomunikacija trenutno čini 5,6 odsto BDP-a, ali bi budžet od digitalizacije mogao da prihoduje još više.

Oslobođeni spektar frekvencija koristiće internet i mobilni operateri, a samo od dividendi bi se u državnu kasu slilo na desetine miliona evra.

Nadležni objašnjavaju da je jedan od razloga za kašnjenje bio opterećenost postojeće mreže, pa se umesto prethodnog pristupa i želje da se sve završi bez kompletne projektne dokumentacije, prešlo na pristup fazne digitalizacije.

“Ukoliko je cilj ove zemlje da se digitalizuje što pre onda ce ona sve svoje resurse da usmeri u pravcu digitalizacije i preci ce na digitalno emitovanje i nove dozvole ce izdavati kao dozvole za digitalno emitovanje“, kaže stručnjak za medijsko pravo Slobodan Kremenjak.

Za sada je probnim signalom digitalne mreže pokriveno 75 odsto teritorije Srbije. Postupak je ubrzao gubitak frekvencije Televizije Avala, iz čijeg spektra je izdvojen deo frekvencija, koji je potom stavljen u funkciju završetka postupka digitalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: