Vulin može na KiM, ne u Đakovicu?

Đakovica/Priština/Beograd -- MUP Kosova odbio zahtev ministra Aleksandra Vulina da poseti Đakovicu i učestvuje u paljenju badnjaka u tom gradu. Vulin badnjak pali u Grčanici.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Kako je saopšteno Vulin će moći da boravi na Kosovu danas i sutra, ali neće moći u Đakovicu.

Ranije danas je predsednica te opštine oštro reagovala na najavu Vulinovog dolaska i izjavila "da ima garancije da Vulin neće doći". Uprkos odluci kojom je Vulinu odbijena poseta Đakovici, stotinak građana protestvuje ispred srpske pravoslavne crkve u tom gradu.

Internet portal koha.net javlja da su dva autobusa, koja su prevozila pravoslavne sveštenike na proslavu Božića u Đakovici, privremeno bila blokirana oko 100 metara od crkve. Put je bio blokiran parkiranim vozilima na sredini ulice, ali je policija omogućila neometano odvijanje saobraćaja.

Prema saznanjima ovog portala, jedno lice čija je porodica nestala u ratu je uhapšeno nakon pokušaja da drvećem blokira put.

Kako javljaju kosovski mediji, članovi udruženja "Poziv Majki“ protestvuju ispred ckve u Đakovici protiv Vulinove posete. Predsednica udruženja Nisrete Kumnova je izjavila da neće dozvoliti da u manastir uđu oni koji nemaju šta da traze u Đakovici.

Vučić sutra u Grčanici

Prvi potpredsednik Vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će na Božić biti u manastiru Gračanica na Kosovu, da ne očekuje nikakve probleme i da na Kosovo ide sa "porukom mira".

On kaže da će se na Kosovu će se obratiti prvenstveno Srbima, ali i Albancima. Smatra da Srbi na Kosovu ulaze u "jedan izvesniji period" i da će Srbija nastaviti da im pomaže. Vučić dodaje da je Srbija počela da investira na Kosovu i da su na severu, zahvaljujući tim investicijama, već otvorena radna mesta.

Prethodno je iz Vlade Srbije najavljeno da će ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin na Badnje veče boraviti u Gračanici.

U 16 časova biće održana konferencija za štampu ispred Koordinacionog centra za KiM u Gračanici. U 17 časova ispred opštine Gračanica, a nakon toga u porti manastira Gračanica, obaviće se paljenje badnjaka, a potom i večernje bogosluženje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kosovski ministar Bajram Redžepi je "svim građanima garantovao da se svaka odluka za odobravanje ili neodobravanje ovakvih poseta, donosi sa državnom i institucionalnom odgovornošću".

"U cilju objašnjenja javnosti u vezi zahteva g-dina Aleksandra Vulina, da poseti Republiku Kosovo, odnosno opstine Peć, Đakovicu, Mitrovicu i
Gračanicu, želimo da vas informišemo da je ministar unutrašnjih poslova g-din Bajram Redžepi, odbio Vulinovu posetu u opštini Đakovica,
predviđenu za 6. i 7. januar 2014", navodi se u saopštenju MUP Kosova.

Predsednica opstine Đakovica, Mimoza Kusari-Ljilja je na Fejsbuku navela da "pre nego što Vulin kroči u Đakovicu treba dobro da razmisli o počinjenim masakrima i da je Đakovica jedna od najpogođenijih opština tokom rata".

Ona je izjavila je da je dobila garancije od kosovske vlade da srpski ministar zadužen za Kosovo neće, kako je najavljeno, posetiti Đakovicu.

"Odmah nakon što sam čula vest (o najavljenom dolasku Vulina), zvala sam zamenika premijera Hajredina Kučija (koji je zadužen za dozvole posete srpskih zvaničnika Kosovu) od koga sam pismeno zatražila da se ne dozvoli da Vulin poseti Đakovicu. Jutros sam takođe razgovarala sa ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem i od njega dobila informacije da Vulinu nije dozvoljena poseta Đakovici", rekla je Kusari Ljilja za današnju Koha ditore.

Prema njenim rečima, Vulin će posetiti Kosovo, ali ne i Đakovicu.

Kusari Ljilja je jutros bila ispred pravoslavne crkve u Đakovici gde su stacionirane jake snage lokalne policije i specijalnih jedinica.

Najavljeno je da će se pred crkvom okupiti građani Đakovice koji su nakon informacije o poseti srpskog ministra oštro reagovali.

Kosovo

PR: I dalje blokada Rektorata

Priština -- Oko 30 studenata članova studentskih organizacija i danas su blokirali ulazak u zgradu Rektorata Univerziteta u Prištini tražeći neopozivu ostavku rektora.

Kosovo petak 31.01. 11:56 Komentara: 0
strana 1 od 122 idi na stranu