"Ubrzane pripreme za pregovore"

Dačić preneo predsedniku Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Džozefu Dolu da se u Srbiji sprovode ubrzane pripreme za pregovore o članstvu u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

17:23

Default images

Vlada Srbije je opredeljena za sprovodjenje temeljnih reformi i uvodjenje evropskih standarda, ocenio je premijer Dačić.

Predsednik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Džozef Dol je preneo snažnu podršku evropskom putu Srbije.

On je istakao da Srbija može da računa na pomoć i iskustvo njegove partije u procesu evrointegracija.

Predsednik Evropske narodne partije izjavio je da je harmonizacija u oblasti pravosuđa i vladavine prava ključna u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Žozef Dol je, prethodno, u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem rekao da će čitav pregovarački proces zavisiti od uspešnosti tog dela procesa pregovaranja i primene evropskih standarda, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije rekao je da očekuje da će u decembru biti doneta odluka o zvaničnom započinjanju pregovora i izrazio zadovoljstvo zbog pozitivne ocene komesara Filea i drugih evropskih zvaničnika povodom tzv."eksplanatornog skrininga" o poglavlju 23 pregovora, koje se odnosi na vladavinu prava i pravosuđe.

Stefanović je rekao da Parlament ozbiljno shvata svoju buduću ulogu u pregovorima sa EU, da je izabran glavni pregovarač, pregovarački tim i ministar zadužen za evropske integracije, navodi se u saopštenju.

On je obavestio Dola da se Parlament priprema da aktivno učestvuje u procesu, posebno kada je u pitanju nadzorna funkcija skupštine.

Stefanović je izneo da Srbija ostaje ozbiljno posvećena borbi protiv korupcije i kriminala i podsetio da je Parlament usvojio strategiju za borbu protiv korupcije, što uključuje i akcioni plan, i dodao kako je opšte usvojen princip nulte tolerancije prema korupciji.

Dol je iznoseći utiske o ekonomskoj situaciji istakao izazove, među kojima je visoka nezaposlenost, relativna nerazvijenost sektora malih i srednjih preduzeća i potreba za usaglašavanjem fiskalne i socijalne politike, preporučivši da Srbija razmotri mogućnosti primene austrijskog modela u radu malih i srednjih preduzeća i modela severnoevropskih zemalja u socijalnoj politici.

Konačno, Dol je primetio da je potrebno primeniti reformu pravosuđa koja bi znatno olakšala i pregovore sa Unijom, ali i pomogla bržem ekonomskom oporavku.

Stefanović je, kako se navodi, gosta upoznao da se na reformama ubrzano radi, dodavši da Vlada priprema set antikriznih mera koje se odnose na smanjenje subvencija, podsticajne poreske mere za zapošljavanje, posebno mladih i na razvijanje potencijala u više privrednih grana, među kojima su razvoj poljoprivrede i turizma, odnosno energetike i rudarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: