Još nepoznat napadač na Euleks

Beograd -- Počinilac ubistva pripadnika Euleks policije kod Zvečana i dalje je nepoznat. Iz Srbije i međunarodne zajednice stigle najoštrije osude. Istraga u toku.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli

Pripadnici Euleksa i istražni organi kažu da ne mogu da otkrivaju nikakve detalje o ovom napadu, koji se dogodio juče ujutro kod Zvečana, jer to nije u interesu istrage, ali i zbog veoma krhke situacije na Kosovu. Putni pravac na kom se ovaj napad dogodio je, nakon uviđaja, otvoren za saobraćaj.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je danas da su, povodom ubistva njihovog pripadnika Adriusa Šenavičijusa (35), Euleks i kosovska policija nastavili istragu.

Povodom tragične smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić uputio je telegram saučešća litvanskom kolegi Linasu Linkevičijusu. Uz izraze najdubljeg saučešća u telegramu i osudu ekstremističkog čina u kome je ugašen život mladog Litvanca, pripadnika civilne misije Euleks, ministar Mrkić je poručio ministru spoljnih poslova Litvanije da će Vlada Srbije učiniti sve da pomogne u otkrivanju i kažnjavanju počinilaca tog gnusnog zločina, saopštilo je Ministarstvo spoljnjih poslova Republike Srbije.

Gudeljevićeva je u izjavi Tanjugu rekla da istragu povodom ubistva njihovog pripadnika sprovodi mešoviti tim Euleksa i kosovske policije, a da je slučaj pod nadležnošću Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.

Portparolka Euleksa je ponovila apel lokalnoj zajednici da svako ko je bio svedok, ili ko zna nešto o ovom ubistvu pozove Euleks putem broja 00381 38 78 5555 ili 00381 38 78 5556.

Zbog interesa istrage Gudeljevićeva nije mogla da govori o detaljima i o tome da li su na tragu osumnjičenima za ovaj napad.

Nakon visokih predstavnika EU, SAD, Euleksa, Kfora, Unmika i srpskih zvaničnika, jutros stiže i reakcija generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je, kao i ostali, oštro osudio napad na konvoj Euleksa na Kosovu.

Kancelarija Generalnog sekretara je saopštila da on izražava iskreno saučešće porodici nastradalog pripadnika Euleksa i istovremeno traži brzu i sveobuhvatnu istragu, kako bi počinioci "ovog kukavičkog čina" bili privedeni pravdi. Dodaje se i da će UNMIK pružiti punu podršku u otkrivanju počinilaca dela.

Ban je podvukao da međunarodno prisustvo na Kosovu ima ključnu ulogu i pozvao sve da sarađuju u istrazi i obezbede slobodu kretanja i bezbednost za Euleks i druge pripadnike međunarodnih misija.

Predsednik skupštine Odbora za KiM Milovan Drecun je izjavio da se ubistvo pripadnika Euleksa, ako ne dođe do serije sličnih incidenata, neće suštinski odraziti na politički proces, a naročito ne na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i poziciju Srbije na međunarodnom planu.

Drecun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ocenio da to ubistvo neće uspeti da poremeti proces koji vodi ka održavanju izbora i formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. On je ukazao na to da se zločin dogodio u osetljivom političkom periodu kada se približavaju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji 3. novembra i da se može protumačiti kao pokušaj političke destabilizacije, posebno na severu Kosova i da je udarac normalizaciji odnosa i primeni Briselskog sporazuma i pokušaj obeshrabrivanja Srba da što masovnije izađu na izbore.

Drecun je rekao da je zbog stabilnosti i budućnosti odnosa Srba i Albanaca potrebno utvrditi ko je pucao i ko je naručilac, jer je napad izveden planski, dok Prištini ne odgovara formiranje zajednice srpskih opština, a postoje i interesi organizovanog kriminala.

strana 1 od 94 idi na stranu