"U Prištini živi 17 Srba, biću 18"

Beograd i Priština od ponedeljka će biti povezani i oficirima za vezu - biće to ispunjavanje jednog od briselskih dogovora Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2013.

16:11

Default images

Na put u Prištinu sprema se Dejan Pavićević, prethodno šef tehničkog tima za pregovore, a B92 ga je posetio u njegovom završnom radnom danu.

Poslednji beogradski radni dan Dejana Pavićevića uvertira je u njegov prištinski staž. Kao oficir za vezu, baviće se primenom briselskih sporazuma koje je i sam stvarao, a želi i da ne bude jedan od retkih Srba u Prištini.

"Koliko sam ja obavešten, u Prištini živi 17 Srba, a ja ću biti 18. Imam pravo na asistenta i vozača i to je to. Zapravo ovo je jedan čovek, to je ono što stalno ponavljamo - to je oficir za vezu, a ne kancelarija za vezu. To je jedan čovek koji će da olakšava komunikaciju", rekao je Pavićević.

A za uspešnu komunikaciju, neophodno je govoriti isti jezik...

"Ja sam već malo počeo da učim albanski i nadam se da ću ga brzo progovoriti jer čovek kad je u sredini gde se jezik govori, lakše mu je da nauči. Moramo razgovarati, moramo nastaviti dijalog. To nije lako. To nije lako raditi ni u Briselu, a neće biti lako raditi ni u Prištini", kazao je Pavićević.

Neće mu biti lako ni sa kosovskim Srbima - briselski sporazumi za njih su neprihvatljivi, ali Pavićević kao svoj adut navodi prvu veliku dužnost srpskog državnog službenika u Prištini u poslednjih 14 godina.

"Ja ću biti prvi državni službenik Srbije koji će sedeti u Prištini i moja vrata će biti otvorena uvek svima."

- Je l mislite da će oni želeti da uopšte pokucaju na Vaša vrata? J

"Ja se nadam da hoće. Ako ne žele da razgovaraju direktno sa institucijama u Prištini, mogu da razgovaraju sa mnom, a ja ću biti link između njih i ljudi sa kojima oni ne žele da razgovaraju", kaže novi oficir Beograda u Prištini.

Sa njim nisu želeli da razgovaraju već su ga čak i kamenovali prošle godine kada je posećivao Prištinu. Sada odlazi bez straha iako nema status diplomate.

"Obezbeđenje će biti policijsko - od strane KPS, 24 sata u nekoj inicijalnoj fazi. Posle će se procenjivati da li za tako nečim treba ima potrebe, a ja se nadam da će vrlo brzo potreba prestati i da ću moći normalno da funkcionišem bez obezeđenja. Ja se za svoju bezbednost nešto preterano ne brinem", rekao je Dejan Pavićević.

U početku će živeti u hotelu, dok se ne reši pitanje trajnog smeštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: