Četvrtak, 30.05.2013.

16:07

Neustavna ranija Odluka Vlade

Ustavni sud proglasio neustavnom raniju Odluku Vlade prema kojoj su materijalnu pomoć države dobijali samo oni haški optuženici koji su se dobrovoljno predali.

Izvor: Tanjug

Default images

Podsećamo, isplate su prekidane posle izricanja konačne presude.

Ustavni sud je na današnjoj sednici utvrdio da ta odluka nije bila u saglasnosti sa Ustavom u vreme njenog važenja, objavljeno je na sajtu suda.

Nije objavljeno detaljno obrazloženje, a u sudu najavljuju da će to biti učinjeno u narednom periodu.

Krajem marta, Vlada Srbije donela je odluku da će novčanu pomoć dobijati svi državljani Srbije optuženi pred Haškim tribunalom, kao i oni koji su na izdržavanju kazne.

Novom odlukom, koja je stupila na snagu 30. marta, predviđeno je da optuženi tokom boravka u pritvoru u Sheveningenu dobijaju 200 evra mesečno na ime ličnih troškova, a njihove porodice pravo na tri povratne avionske karte ekonomske klase na relaciji Beograd - Amsterdam - Beograd i 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva meseca.

U skladu sa Vladinom odlukom, državljani Srbije osuđeni pred Haškim tribunalom, bilo da se nalaze u Pritvorskoj jedinici ili su prebačeni na izdržavanje kazne u treće države, i članovi njihovih užih porodica imaju pravo na materijalnu pomoć i tokom izdržavanja kazne.

U pritvoru u Sheveningenu trenutno je 21 optužena i nepravosnažno osuđena osoba srpske nacionalnosti.

Po odluci koja je proglašena neustavnom, pomoć je dobijalo 16 optuženih državljana Srbije i članova njihovih porodica, a sada to pravo imaju svi.

Ustavni sud je takođe pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti Zakona o okupljanju građana.

Odbacio je, međutim, inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, kao i zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu tog Pravilnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: