"Odnos Tadić-Josipović bez koristi"

Zagreb -- Aleksandar Vučić smatra da ni Srbija ni Hrvatska nisu imale koristi od dobrih odnosa hrvatskog i bivšeg srpskog predsednika Ive Josipovića i Borisa Tadića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prvi potpredsednik Vlade rekao je za zagrebački "Globus", da bi sada bilo dobro i za Srbiju i za Hrvatsku da unaprede odnose, političku i ekonomsku saradnju.

Istakao je i da je akcija "Oluja" bila najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata i da Srbija ne može da razume veselje Hrvata napominjući da je u ratovima devedesetih bio na strani svog naroda.

"Problem je nas Srba što nismo razumeli šta se u Evropi i svetu promenilo nakon pada Berlinskog zida. Ni ja nisam razumeo, izvinjavam se i kriv sam zbog toga svom narodu", rekao je.

U intervjuu hrvatskom nedeljniku, Vučić je primetio da u Beogradu i Vojvodini živi veliki broj izbeglih Srba iz Hrvatske, koji najvećim delom žele da ostanu u Srbiji sa svojim narodom.

Srbin iz Bosne, ne Bosanac, kako kaže Toma Nikolić

Kad je reč o političkim akterima u regionu, Vučić je kazao da predsednika RS Milorada Dodika poštuje kao nosioca te funkcije shodno poštovanju Dejtonskog sporazuma od Srbije.

"RS vidim kao deo BiH i poštujem integritet BiH, ali vidim da su razlike kod Srba i Bošnjaka vrlo velike", rekao je, ističući da je "poreklom Srbin iz Bosne, a ne Bosanac kako je rekao Toma Nikolić".

Kad je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, Vučić je istakao značaj unapredenja ekonomskih veza jer, kako je rekao, "šta god dve zemlje radile na području ekonomije, dobro je da to bude jedinstven projekt, a ne da ga posebno radimo u obe zemlje".

"Mislim da postoji velik obostrani interes da napravimo novu železničku prugu Beograd - Zagreb, da napravimo ozbiljnu železnicu i ozbiljne vozove, jer je to važno i za jedne i za druge", rekao je Vučić, ističući da će se u zajedničkom izlasku na međunarodnom tenderu dobiti mnogo povoljniju cenu nego ako svako radi pojedinačno.

Govoreći o odnosima s Rusijom i o statusu posmatrača Srbije u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Vučić je naglasio da se tu radi o parlamentarnoj saradnji, a ne o realnoj vojnoj saradnji.

Najavio je da će on i predsednik Nikolić 21. maja u Moskvi razgovarati s predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom i da očekuje nastavak vojne, vojno-tehničke i svake druge saradnje sa Ruskom Federacijom.

Podsetio je i na saradnju Srbije sa zemljama koje su u članstvu NATO-a, sve u okviru Deklaracije Skupštine Srbije o neutralnosti - da bude pouzdan i stabilan partner svima na zapadu, a istovremeno i prijatelj Rusije.

"Prioritet Srbije je put u EU, ali podrazumeva se da želimo dobre odnose sa svima drugima. Mesto Srbije je u Evropi, a želimo dobru saradnju s Ruskom Federacijom", rekao je.

Na pitanje hoće li Srbija u NATO, Vučić je ponovio stav da deklaracija o neutralnosti ne dozvoljava Srbiji da uđe u NATO, ali i da ne zna hoće li se to promeniti ili neće.

"Srbija mora graditi savezništva na zapadu da ne bi bila sama na vetrometini. Na želim učestvovati u drugačijoj politici, jer je to ugrožavanje opstanka Srbije", rekao je.

Na pitanje o predsedniku SNV Miloradu Pupovcu, rekao je da bi voleo da izbegne odgovor i napomenuo: "On se uvek aktivno uključivao u politiku Srbije, a ja ne bih da kažem ni jednu reč o Srbima u Hrvatskoj u smislu političke ocene."

Na pitanje o pregovorima s Prištinom, Vučić je naglasio da je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izuzetno korektna: "Prvi put niko nije radio protiv Srba. Iskreno je želela da se postigne sporazum."

"Mogu reći da nisam radostan, ali sam potpuno svestan naše pozicije", zaključio je Vučić o sporazumu s Prištinom i ocenio da nije realno stvaranje velike Albanije, iako "to žele Beriša i neki drugi krugovi"

strana 1 od 195 idi na stranu