Boston: Bombe po receptu Al Kaide

Vašington -- Braća Tamerlan i Đohar Carnajev, osumnjičena za napad u Bostonu, najverovatnije su bombe napravili zahvaljujući instrukcijama iz onlajn magazina Al Kaide.

Izvor: B92
Podeli

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je Foks njuzu da su braća Carnajev napravili eksplozivne naprave na osnovu saveta koje su pronašli na ovom sajtu, na engleskom jeziku, koji Al Kaida koristi za radikalizaciju i vrbovanje boraca sa Zapada.

Onlajn magazin "Inspajr" je, kako se veruje, pokrenuo Samir Kan, državljanin SAD, koji se 2009. godine preselio iz Severne Karoline u Jemen, gde je kasnije ubijen u napadu američkih bespilotnih letelica, zajedno sa tamošnjim vođom Al Kaide Anvarom al-Avlakijem.

Kan i njegovi saradnici su na sajtu, između ostalog, postavljali uputstva o tome kako se može napraviti bomba u kuhinji. Ti "saveti" su kasnije prosleđivani preko foruma, od kojih su neki zaštićeni i namenjeni samo članovima grupe. Takođe, kako bi skrenuli pažnju antiterorističkih jedinica, koje prate njihove aktivnosti, čitaocima Al Kaidinog magazina je savetovano da informacije prikupljaju i šire preko sajtova koji ne promovišu džahidističke ideje, poput blogova i informativnih portala, rekao je izvor Foks njuza.

"Kad god je to moguće, pokušajte da prikupite informacije na sajtovima koji nisu posvećeni islamu i koji su povezani sa džihadom. Na primer, možete posetiti one koji izveštavaju o mudžahedinima, kao što je Memri", navedeno je u tekstu pod nazivom "Saveti za našu braću u SAD".

Mark Bederov, zvaničnik zadužen za bezbednost, kaže da pristup sajtovima koji promovišu Al Kaidu nije dovoljan razlog za hapšenje. On, međutim, ističe da bi praćenje sadržaja moglo biti važan alat službama koje štite javnost od terorističkih zavera.

"Što više saznajemo o braći Carnajev, uviđamo sve više upozoravajućih znakova da je reč o veoma opasnim osobama. Prema prvom amandmanu, mi kažnjavamo dela, a ne uverenja, bez obzira na to koliko su opasna. Pristup neukusnim sajtovima i javno deljenje antiameričkih stavova nije dovoljno da bi se neko kaznio", rekao je Bederov.

Smatra se da su Tamerlan i Đohar Carnajev, inspirisani radikalnim islamom, izveli bombaški napad tokom maratona u Bostonu, prilikom kojeg su poginule tri, a povređeno više od 180 osoba. Istražitelji, međutim, još nisu pronašli vezu između njih i bilo koje terorističke grupe.

Tamerlan (26), koji je poginuo tokom policijske potere u bostonskom predgrađu Votertaun, bio je organizator napada, rekao je izvor blizak istrazi Foks njuzu. Njegov mlađi brat Đohar (19), koji je teško ranjen tokom potrage i nalazi se na intenzivnoj nezi bostonskog Medicinskog centra Bet Izrael, priznao je juče na saslušanju da je Tamerlan "želeo da odbrani islam od napada".

Njemu je tada izrečena optužnica, prema kojoj se tereti za upotrebu i planiranje upotrebe oružja za masovno uništavanje i preti mu, ako bude proglašen krivim, smrtna kazna.

Đohar je zbog teške povrede grla, zbog koje možda više neće nikada progovoriti, odgovarao pismeno na pitanja istražitelja. Međutim, uspeo je, kako navodi BBC, da kaže "ne" kada su ga upitali da li može da priušti advokata.

Sledeće saslušanje zakazano je za kraj maja. Iako je optužnica protiv Đohara podignuta, još se ne zna motiv napada.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu