Marković postaje svedok saradnik?

Postoji mogućnost da bivši šef DB-a Radomir Marković sklopi nagodbu s pravosuđem i da za kraću kaznu otkrije nalogodavce ubistva Ćuruvije, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2013.

08:52

Default images

Taj list dodaje da je indirektna potvrda ove mogućnosti istupanje predsednika NUNS Vukašina Obradovića iz Komisije za istraživanje nerešenih ubistava novinara iz devedesetih.

Svi članovi komisije, koja je mešovitog sastava - predstavnici novinara, tužilaštva i BIA, potpisuju inače obavezu čuvanja državne tajne, tako da se od njih direktno ne može dobiti informacija koja opovrgava ili potvrđuje mogućnost dogovora sa Markovićem.

Kao razlog istupanja Obradović je naveo da nije saglasan sa stavom da Komisija predloži Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene proces u kojem bi bila ponuđena zaštita licima koja su direktno učestvovala u organizovanju ubistva Slavka Ćuruvije.

Predsednik Komisije, na čiju inicijativu je i osnovana - Veran Matić, glavni urednik RTV B92, saopštio je pak da izražava žaljenje zbog Obradovićevog povlačenja.

Komisija je nedavno dostavila javnosti kraći izveštaj o radu, a Matić je juče ponovo prosledio medijima deo koji se odnosi na moguće svedoke-saradnike i zaključak da je cilj da se otkrije istina u skladu sa zakonima Srbije i svetskom praksom.

U tom delu je pomenuto da su evidentirani svi koji mogu pomoći svojim svedočenjima "bilo kao zaštićeni svedoci, ili svedoci koji nisu učesnici događaja".

Početkom godine u štampi su osvanule spekulacije o mogućnosti da se Marković nagodi sa pravosudnim organima, kojima je zamah dao lider SPO Vuk Drašković. On je na svom Twitter nalogu napisao da se Marković ponudio kao svedok-saradnik u rasvetljavanju ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića - troje novinara zbog čijih nerasvetljenih smrti je i formirana komisija.

Drašković je najavio da će se to sprovesti na osnovu sledećih izmena Zakona o krivičnom postupku. Prema promenama iz 2011. tužilaštvo ima dosta široku mogućnost sporazuma sa okrivljenim u zamenu za iskaz-svedočenje ili priznanje krivice uz dogovor.

Radomir Marković pravosnažno je osuđen na 40 godina zbog ubistva članova SPO na Ibarskoj magistrali, a na 15 zbog ubistva Ivana Stambolića, ali bi mogao da odsluži samo ovu drugu kaznu, podseća "Danas".

Inače, danas je godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije, osnivača i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin". Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. na Uskrs, ispred svog stana u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: