Strane pacijente lečili preko reda?

Beograd/Novi Sad -- Pokrenut je postupak protiv direktora Instituta za onkologiju Vojvodine zbog sumnje da je strane pacijente preko veze ubacivao na lečenje, piše Danas.

Izvor: Danas
Podeli

Postupak protiv direktora, dr Dušana Jovanovića, pokrenula je Agencija za borbu protiv korupcije.

U pismu koje je Jovanoviću poslala direktorka Agencije Tatjana Babić navodi se da je postupak pokrenut na osnovu prijave, jer postoji sumnja da je Jovanović prekršio zakon time što je omogućio da se na Institutu organizuje dopunski rad i da se preko reda na liste čekanja za zračnu terapiju stavljaju strani državljani iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, na štetu domaćih osiguranika, a radi „sticanja koristi kako za sebe tako i za druga lica“.

Takođe, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine je, kako navode iz agencije, propustio da blagovremeno ukaže nadležnim organima na problem nedostatka aparata, što je uticalo na povećanje broja pacijenata koji ne mogu da ostvare prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, čime je doveo u pitanje poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.

Jovanoviću je obaveštenje poslato 13. februara, a on ima rok od 15 dana da se izjasni o činjenicama koje ga terete i da dostavi dokaze za svoje navode.

Dušan Jovanović, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine, ostao je nedostupan za komentar. Kako nam je rečeno u Institutu, direktor je trenutno na godišnjem odmoru, a njegov zamenik je uzeo slobodne dane.

Doktorka Bokorov prva progovorila

O problemima na ovom institutu i o trgovini listama čekanja prvi put je javno progovorila doktorka Bojana Bokorov, zaposlena u ovoj ustanovi, kojoj je Agencija za borbu protiv korupcije dodelila status uzbunjivača. Ona tvrdi da zbog toga i dalje trpi odmazdu svojih nadređenih, među kojima je i Dušan Jovanović, a prošle godine je ostala bez posla i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

"Mislim da je ovo samo početak. Verujem da će Agencija za borbu protiv korupcije i nadležne institucije utvrditi da su ono na šta godinama ukazujem nepravilnosti i zbog kojih su naši građani na gubitku", naglašava Bokorov. Prema njenim rečima, liste čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine su i dalje predugačke, a pojedini pacijenti na terapiju čekaju i duže od osam meseci, iako je za pacijente sa malignim oboljenjima neophodno da počnu sa terapijom u najkraćem roku od nedelju-dve.

strana 1 od 26 idi na stranu