Dačić: I Priština nešto mora da da

Beograd -- Premijer Ivica Dačić kaže da Srbija može da razgovara i o stolici za Kosovo u UN, ali da u tom slučaju i Priština mora nešto da da. DSS traži ostavku Dačića.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Možemo da se dogovorimo o svemu. Mi ne bežimo od toga, nije sporno. Mi tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi se on dobio, mora nešto da se da", poručio je premijer u izjavi novinarima u palati Srbija i upitao: "Šta oni misle, da mi treba da damo sve?", rekao je Dačić.

Predsednik vlade je rekao da je Srbija za sveobuhvatno rešenje, ali da, ako se ono ne želi, onda o stolici u Ujedinjenim nacijama ne možemo da razgovaramo.

Premijer Srbije je rekao da je Srbija spremna na kompromisno rešenje, ali da onda obe strane moraju da budu spremne na ustupke.

"Oni nas pritiskaju preko Evropske unije, a mi im ne damo u Ujedinjene nacije. I šta, treba li tako da se ćeramo godinama?", upitao je premijer.

U Briselu se danas nastavlja tehnički dijalog Beograda i Prištine, a sever Kosova ostaje glavna tema razgovora, kazala je portparolka Ketrin Ešton.

Dačić je rekao da upravo to ističe na svakom sastanku koji u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton vodi s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

On je rekao i da je Eštonovoj, koja posreduje u dijalogu s Prištinom, već predao Rezoluciju o KiM i poručio da ne može Hašim Tači da odlučuje o čemu će da se govori na sastanku.

Dačić je, povodom Tačijeve izjave da neće dozvoliti da se Rezolucija nađe na pregovaračkom stolu, rekao da se radi o izjavi za unutrašnju upotrebu. On je naglasio da je i Eštonova rekla da će početi razgovori o paralelizmu institucija i posebnosti Srba i da se stoga o rezoluciji i platformi, koje su zapravo predlog Srbije kako treba ići dalje, mora razgovarati.

"Te teme se ne mogu izbeći", naglasio je premijer Srbije i najavio da će teme nove runde dijaloga, koja je zakazana za 17. januar, biti rešenje za funkcionisanje administrativnih prelaza i analiza primene drugih postignutih sporazuma, ali da je Eštonova najavila da će se takođe otvoriti pitanja paralelnih institucija i posebnosti Srba.

"Kad kažem posebnost Srba, mislim na to da je svima jasno da se mora pronaći rešenje koje čak i po ranijim izjavama evropskih zvaničnika govori o posebnom regionu", kazao je Dačić i dodao da će o tome tek početi da se razgovara, a da je Eštonova planirala da to bude tema razgovora do leta.

Premijer Srbije je rekao i da je ono što se pominje u rezoluciji i platformi zapravo predlog Srbije kako da se krene dalje.

"Ako razgovaramo o tome (o paralelizmu i posebnosti Srba), mi moramo da kažemo šta u stvari predlažemo. U rezoluciji, platformi i svemu što smo pričali u vezi sa tim nalazi se naš pogled na to kako treba ići dalje", kazao je Dačić.

DSS: Dačić da podnese ostavku

Demokratska stranka Srbije zatražila je ostavku premijera Dačića zbog izjave da je "spreman da razgovora o prijemu Kosova u Ujedinjene nacije".

"Izjava predsednika Vlade Ivice Dačića da je spreman da razgovora o prijemu Kosova u Ujedinjene nacije predstavlja potpuni sunovrat u otvorenu antidržavnu politiku", navodi se u pisanoj izjavi portparola te stranke Petra Petkovića dostavljenoj medijima.

DSS će se, dodaje se, na najodlučniji način suprotstaviti "Dačićevoj nameri da uvede Kosovo u UN".

"To je vrhunac kapitulantske politike koju vodi Dačić. Niko do sada nije u ime Srbije dao ovakvu izjavu. Dačić je ovom izjavom sam sebi oduzeo svako pravo da vodi Srbiju. Zbog toga Dačić mora odmah da podnese ostavku na mesto premijera", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu