Uplatnica i veza Miškovića i Šarića

Beograd -- Policija pokušava da dokaže da su Mišković, njegove kompanije, a pre svega njegov sin Marko imali poslovne odnose s narko-klanom Darka Šarića, piše Novi magazin

Izvor: Novi magazin
Podeli

Dokumentacija koju su srpski operativci prikupili u saradnji s kolegama iz Austrije i Holandije obimna je i mogla bi žestoko da uzdrma Deltinu imperiju, piše ovaj nedeljnik.

Jedan od dokumenata kojima se barata, a u koji je "Novi magazin" imao uvid, predstavlja dokaz o prebacivanju tri miliona evra s računa firme za koju se veruje da je u vlasništvu Miškovića, i to mlađeg - Marka, na račun firme koja je u rukama Darka Šarića.

Veruje se kako su Miškovići od Šarića pozajmili 5,5 miliona evra u gotovini, a zatim ih vratili kroz dve uplate - od 3 i 2,5 miliona evra.

Osnov za uplatu su bile navodne konsalting usluge za ispitivanje tržišta. Šarić je potom taj novac prebacio na Metals banku, koju je kontrolisao, piše "Novi magazin".

Iz dokumenata koje ekskluzivno objavljuje ovaj list vidi se da je firma Great Investments Corporation registrovana u Limasolu na Kipru, a za koju se pretpostavlja da je pod kontrolom vlasnika Delte uplatila tri miliona evra na račun firme Financial Angels, koja je registrovana u američkoj državi Delaver. Uplata je izvršena preko računa u Rajfajzenlend banci u Austriji. Dokumentaciju je policija pronašla tokom kontrole u Metals banci, matičnoj banci Šarića.

"Novi magazin" podseća da je već pisao da su o poslovanju Miškovića i Šarića, na suđenju Šarićevoj kriminalnoj grupi, svedočila dvojica optuženih - Nebojša Jestrović i Predrag Milosavljević.

Jestrović, koji je osnivač Šarićevog preduzeća Municipium S, tada je prvi izjavio da su u Financial Angels radili konsalting usluge za Great Investments, iza kojeg je stajao Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

"Bilo je problema sa plaćenjem tih usluga, pa sam ja sa Predragom Milosavljevićem otišao na sastanak sa Markom Miškovićem, sa kojim je bio i jedan službenik Bezbednosno-informativne agencije. Ni tada nije platio nego tek nakon drugog sastanka, jer mu je nešto odgovaralo da prebacuje pare sa računa na račun", rekao je Jestrović.

Nakon Jestrovića, o poslovanju Miškovića i Šarića svedočio je i Milosavljević, jedan od Šarićevih finansijskih direktora, čija je supruga zvanično bila osnivač firme Financial angels. Milosavljević je takođe potvrdio poslovanje Šarića i Miškovića.

"Jestrović i ja smo se sastali sa Markom Miškovićem i njegovim saradnicima oko nekog plaćanja. To je bilo u prvoj polovini 2008. Mislim da je Mišković trebao da plati pet miliona evra", rekao je tada Milosavljević.

O ovoj poslovnoj vezi svedočio je i Zoran Ćopić, koji je potvrdio da je Mišković Šariću vratio pet miliona evra. Protiv Ćopića, optuženog da je prao novac za Šarića, vodi se postupak u Banjaluci.

On je jednom rekao da je u ispostavi Univerzal banke u Francuskoj ulici u Beogradu bio sa optuženim Andrijom Krlovićem, a da ih je na sastanak vodio Marko Mišković, koji je od direktorke banke tražio kredit od 6,7 miliona evra, piše "Novi magazin".

Inače, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u Utisku nedelje, pokazao papir kojim se dokazuje plaćanje konsultantskih usluga firmi Financial angels. Emisiju možete pogledati ovde.

Poznavaoci prilika kažu da će se u istrazi ići do kraja i da je velika šansa da će se kola slomiti na Marku Miškoviću, piše "Novi magazin".

Drugi pišu

strana 1 od 20 idi na stranu