U toku pripreme na Merdaru

Na prelazu Merdare u toku su pripreme za primenu integrisanog upravljanja prelazima na osnovu dogovora koji je postignut u dijalogu sa Prištinom.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

19:52

Default images

Merdare je jedan od prelaza između centralne Srbije i Kosova koji će u prvoj fazi primene dogovora dobiti integrisano upravljanje.

Šef beogradskog tima za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević najavio je Tanjugu da će dogovor o integrisanom upravljanju prelazima biti primenjen do 10.decembra.

On je objasnio da će dogovor biti primenjen najpre na Jarinju, Končulju i Merdaru.

U Briselu su trenutno u toku intenzivni razgovori radnih grupa Beograda i Prištine koji bi trebalo da omoguće da se na vreme počne sa primenom.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić izjavio je Tanjugu da će dogovor biti primenjen na svih šest prelaza između Kosova i centralne Srbije, i da su trenutno u toku radovi na uspostavljanju infrastrukturnih uslova.

Na Merdaru se proširuje prostor ispred aktuelnog prelaza na kojem kontrolu vrše kosovska policija i carina. Radnici bagerima proširuju teren, na kojem će biti postavljeni novi kontejneri u kojima će biti smešteni službenici iz Beograda i Prištine, kao i Euleksa.

„Učinićemo sve da ti prelazi budu što pre funkcionalni“, poručio je Rašić dodajući da je pored zgrada u kojima će biti smešteni predstavnici službi obe strane, potrebno, na čemu se još radi, instalirati i računarske sisteme koji će beležiti podatke o prelasku robe i ljudi, što je jedna od važnijih komponenata kada je reč o funkcionalnosti prelaza.

Na prelazima, koji potpadaju pod dogovor, kako je rekao, u jednoj zgradi će, pored nadležnih vlasti iz Beograda i Prištine biti smešten i Euleks.

„Oni će deliti prostor, uspostaviće se kokunikacija i neka vrsta saradnje, a sve u cilju poboljšanja protoka robe i ljudi, zu istovremeno sprečavanje prekograničnog kriminala. Cilj integrisano upravljanih prelaza je da se ubrza prelaz. Ovaj koncept je kreiran za potrebe zapadnog Balkana, i ukoliko se uspešno primenjuje i nadležne vlasti pridržavaju svojih obaveza sigurno će ubrzati protik robe i ljudi“, naglasio je Rašić.

On je dodao da će to uticati i na ekonomsku saradnju. Upitan o detaljima funkcionisanja prelaza Rašić je kazao da se o ulozi Euleksa, za koji, kako je dodao, zna da će biti u skladu sa njihovim mandatom, još uvek pregovara.

“Nadam se da će biti postignut dogovor koji će zadovoljiti želje svih, uključujući i Srbe sa severa Kosova“, zaključio je on.

Srbi sa severa Kosova i Metohije su najavili da je primena dogovora o integrisanom upravljanju prelazima za njih neprihvatljiva, a sve češće se mogu čuti i najave da bi implementacija mogla voditi ka novim barikadama.

Dogovor o integrisanom upravljanju prelazima je postignut u dijalogu Beograda i Prištine, koje je vodila prethodna srpska vlada, a dogovor da on bude primenjen do 10. decembra postignut je u Briselu prilikom susreta premijera Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: