"Pravo na informaciju neotuđivo"

"Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti, želeo bih da uputim poruku solidarnosti i podrške novinarima i njihovim udruženjima", piše Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

11:47

Default images

Predsednik GS UN apeluje na sve države članice UN da ulože dodatne napore kako bi se otkrili i kaznili počinioci napada na novinare.

"Ovom prilikom želeo bih da skrenem pažnju da je prema istrraživanju Međunarodnog novinarskog instituta ove godine postignut neslavan rekord od 119 ubijenih novinara tokom vršenja njihove dužnosti. Značajan broj ovih napada ostaao je nerasvetljen, što može samo da ohrabri nove nasrtaaje na slobodan rad medija. Zato pozivam na poštovanje zaključaka Međunarodne konferencije o zaštiti novinara u opasnim situacijama, koja je održana u Kataru januara ove godine.

U demokratskom društvu pravo na informaciju je neotuđivo, i svi oni koji rade u interesu javne debate, otkrivanja istine i obaveštavanja građana, po mom dubokom uverenju zaslužuju maksimalnu podršku i zaštititu države i društva, ali i međunarodnih institucija.

U tom smislu, želim da podržim sve inicijative koje se suprotstavljaju nekažnjavanju onih koji prete i napadaju novinare, uključujući i osnivanje i budući rad u Srbiji Međunarodne komisije za istraživanje ubistva novinara.

Kao Predsednik Generalne skupštine, nastaviću da blisko sarađujem sa državama članicama i udruženjiima novinara kako bi se u sistemu Ujedinjenih nacija posebna pažnja posvetila ovom pitanju i podrzale aktivnosti usmerene na podizanje standarda zaštite onih koji rade u medijima, kako novinara tako i tehnickog osoblja.

Uveren sam da UN treba da daju punu podršku inicijativama usmerenim ka zaštiti istraživanju ubistava zaposlenih u medijima u miru i u ratu", navodi Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: