Nove mere štednje-manja zaduživanja

Vlada Srbije usvojila je novi paket mera štednje od kojih je najveća mera koja se odnosi na ograničenje zaduživanja države, što je inače tražio MMF.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.03.2012.

00:48

Default images

Ograničenje podrazumeva da će državne garancije za zaduživanje umesto predviđenih 432,5 miliona evra biti ograničene na 120 milion evra, kao i zaduživanje kod domaćih kreditora koje je ogrnaičeno na 17,5 miliona evra, umesto predviđenih 115 miliona.

Danas usvojenim merama, Vlada Srbije predviđa ušteda od 15,7 milijardi dinara u ovogodišnjem budžetu, ali se mere ne odnose na penzije, plate, podsticaje iz budžeta i socijalna davanja.

Cilj programa mera je da se u narednom periodu smanji budžetski deficit i dovede na nivo predviđen budžetu za 2012. godinu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić. Među merama su predvđene i uštede na diskrecionim rashodima kao što su putovnja, nabavka opreme, usluge po ugovoru, dotacije nevladinom sektoru, čime će se prištedeti 4,8 milijardi dinara. Takođe je vlada usvojila preusmeravanje dela sopstvenih prihoda na opšte prihode budžeta, čime bi trebalo da se uštedi 10,9 milijardi dinara,

Mere su iznuđene padom budžetskih prihoda u februaru od 20 odsto, a ne time što je vlada trošila više nego što je predvidjeno.

Vlada je, naprotiv, trošila manje nego što je predvidjeno budžetom, i to za oko 13 odsto, ali je prihod u februaru pao za više od 20 odsto, što je uticalo na rast deficita.

Pad prihoda u februaru je, kako je precizirao Nikezić, bio uslovljen padom privredne aktivnosti zbog loših vremenskih prilika i situacijom u evrozoni.

"Ovim merama nisu obuhvaćena zakonska socijalna davanja kao što su plate, penzije i ostala socijalna davanja iz budžeta, a takodje ni podsticaji neophodni za ekonomski rast neće biti smanjivani", objasnio je Nikezić.

Prema njegovom uverenju, mere koje su danas usvojene biće dovoljne za održavanje fiskalnog deficita na planiranom nivou do kaja godine.

Vlada je, inače, programom dala preporuku da svi ostali organi koji ulaze u konsolidovai budžet, kao što su AP Vojvodina, lokalne samouprave, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i javna preduzeća, primene mere štednje.

Usvajanje novih mera štednje najavio je premijer Cvetković tokom nedavnog ekonomskog foruma na Kopaoniku.

On je tada rekao da se vlada mora držati zadatog deficita budžeta, pošto se rebalans ne može izvesti, jer se Srbija nalazi pred izborima.

Obelodanio je i da je u ovoj godini smanjena projekcija privrednog rasta, po kojoj će iznositi između nula i 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: