Boravišne vize samo uz novi pasoš

Beograd -- Državljani Srbije koji žive i rade u inostranstvu, a nisu zamenili stare pasoše novima, od Nove godine automatski ostaju i bez boravišne vize.

Izvor: Blic
Podeli

Za nove pasoše čeka se i po dva meseca, što znači da njihov dalji opstanak isključivo zavisi od milosti i razumevanja zemlje domaćina.

Prema rečima Milinka Perića iz Aranđelovca, koji već 20 godina radi u Austriji, čekanje u redu za pasoš predstavlja pravo šikaniranje.

"Moj jednoipogodišnji unuk će bukvalno naredna dva meseca, dok ne dobije novi pasoš, boraviti ilegalno u Austriji. Sa istekom pasoša gubi i boravišnu dozvolu. To znači da nema prava na dečji dodatak, a snaji se obustavlja roditeljski dodatak i tako se dovodi u pitanje egzistencija cele porodice", ogorčen je Milinko Perić i dodaje da se ovih dana prvi put pokajao što nije uzeo austrijsko državljanstvo.

Ogromne gužve isped naših konzulata su u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, gde god ima srpskih državljana na privremenom radu.

U konzulatu u Austriji ne spore da problem postoji, ali kažu da je zakonski rok za izdavanje putnih isprava dva meseca, jer se kod njih samo predaje dokumentacija, a biometrijski pasoši se izrađuju u Beogradu.

"Do neprijatne situacije je došlo jer naši građani nisu reagovali na vreme. Dobili smo instrukcije da se maksimalno organizujemo i to smo učinili. Primamo zahteve praznicima, subotom, radimo prekovremeno. Svakog dana imamo po 130 stranaka samo za pasoše, i to oko 70 njih koji predaju dokumenta i oko 60 njih koji dolaze da podignu isprave", kažu u srpskom konzulatu u Beču.

Mnogi gastarbajteri biće u ozbiljnom problemu jer s prestankom važenja pasoša prestaju da važe i boravišne vize koje su do sada imali.

U MUP-u kažu da je svim policijskim stanicama naloženo da zahteve tih građana primaju istog dana i da ubrzaju postupak izrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu