Predlog budžeta stigao u Skupštinu

Predlog budžeta Srbije za 2012. godinu stigao je u Skupštinu. Poslanici će o njemu početi raspravu najverovatnije 26.decembra, rekla Slavica Đukić- Dejanović.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

12:14

Default images

Predlog zakona predviđa prihode od 750 milijardi dinara, rashode od oko 890 milijardi i deficit od 140 milijardi dinara na republičkom nivou.

Tekst zakona objavljen je na skupštinskom sajtu.

Odluka o tome koliko i za šta će se trošiti novac iz budžeta naredne godine izgleda da će, kao i svake prethodne, biti doneta u foto-finišu, a poslanici će imati samo nedelju dana da razmotre raspodelu novca iz državne kase.

Poslanici će tekst dobiti u ponedeljak, izjavila je ranije danas predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

"Nažalost, mi kasnimo već godinama, ovaj put zaista opravdano, sve one konsultacije koje smo morali imati sa MMF-om i želja da se sa malo sredstava napravi što je moguće korektnija distribucija", kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Ipak, predsednica Skupštine veruje da će budžet bez problema biti usvojen. "Ne verujem da će biti onih iz vladajuće većine koji će imati nekih dilema da li da glasaju, sigurno će biti među pojedincima zahteva da se sa neke stavke sredstva prebace na neku drugu", kazala je ona.

Ove godine, zadovoljni su i u Savezu vojvođanskih Mađara, a prvi put mali su uvid u nacrt budžeta i pre nego što ga je Vlada usvojila.

"Mi smo izneli naš stav da ćemo vrlo rado podržati budžet ako će on sadržavati glavne pretpostavke i preduslov za ekonomski i privredni razvoj AP Vojvodine u sledećoj godini", kazao je poslanik SVM-a Balint Pastor.

Vlada može, za sada, da računa i na Srpski pokret obnove, kao i na Ujedinjene regione Srbije i pored toga što u toj stranci smatraju da je glasanje u poslednji čas loša praksa.

"Ovo je test da li ćemo imati redovne ili vanredne izbore, vrlo jednostavno usvajanje budžeta, pretpostavljam, znači održavanje izbora u redovnom roku, jer ne vidim da će se ova Skupština nakon usvajanja budžeta više sastajati", kazao je poslanik URS-a Vlajko Senić.

U LDP-u ipak očekuju nesuglasice u vladajućoj koaliciji i ne isključuju mogućnost da budžeta ne bude.

"Mi ćemo naravno biti protiv budžeta zato što je već u ovom trenutku jasno kakve će on probleme napraviti u sledećoj, izbornoj godini. Nema odgovora na pitanje šta je sa 870 miliona evra od obveznica kojima je ova Vlada zadužila građane na deset godina da bi finansirala svoju izbornu kampanju", smatra poslanik LDP-a Bojan Đurić.

Možda će biti donet na brzinu, ali Srbija će, sudeći po rečima premijera Cvetkovića, i dalje imati razvojni budžet, dok će deficit biti nešto manji nego ove godine.

"U procentima nešto niži će biti 4,25 u odnosu na 4,50 ali u ciframa je tu negde, tako da će se taj manjak nadomestiti na regularan način kao što se nadomešćivao i ranije manjak, to su vam izvori kao što je zaduženje s jedne strane, sa druge strane to su donacije, i treća je od privatizacije", rekao je premijer Mirko Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: