Alarmantno manje prvaka

Beograd, Novi Sad -- Na početku nove školske godine ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kaže da je alarmantno što je ove godine u prvi razred pošlo 1.897 đaka manje no lani.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Ove godine u prvi razred polazi 76.000 prvaka što je za 1.897 đaka manje u odnosu na prošlu godinu i ovaj podatak je alarmantan", kazao je Obradović.

Danas počinje nova školska godina za sve osnovce i srednjoškolce. Oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas će primiti oko 920.000 učenika.

Ove godine u školske klupe prvi put će sesti oko 77.000 đaka prvaka, a 228.000 učenika prva tri razreda osnovne škole dobiće oko dva miliona knjiga, odnosno 830.000 kompleta besplatnih udžbenika.

Obradović je danas sa poslanikom Skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem dodelio besplatne udžbenike učenicima od prvog do trećeg razreda Osnovne škole "Čibukovački partizani" u Kraljevu, koja je prvi put, nakon zemljotresa, otvorila vrata đacima.

Obradović je, obraćajući se prvacima, istakao da je 1. septembar veliki praznik za svaku porodicu i celu državu, kao i da je ove godine za prvake spremljeno oko 76.800 besplatnih kompleta.

U poređenju s prošlom godinom kada je dodeljeno 80.000 kompleta, sada ih je nešto manje, što pokazuje pad nataliteta, kazao je Obradović novinarima.

U beogradskim knjižarama juče nije bilo uobičajenih gužvi, što je, kako kažu prodavci, delimično posledica podele besplatnih udžbenika osnovcima. U prodavnicama Zavoda za udžbenike na Obilićevom vencu i Kosovskoj ulici nije bilo redova, a jedan od razloga je, prema rečima prodavaca, i taj što srednjoškolci još ne znaju konačan spisak knjiga koje će koristiti tokom godine, tako da će veće gužve nastati četiri do pet dana nakon početka škole.

Prosečna cena celog kompleta udžbenika kreće se od 4.000 do 9.000 dinara u zavisnosti od razreda i broja knjiga. Ministarstvo nauke i prosvete daje besplatne udžbenike za prva tri razreda osnovne škole u celoj Srbiji, dok Beograd obezbeđuje besplatne knjige i svojim osnovcima od četvrtog do osmog razreda.

Zbog malog broja prvaka manje i odeljenja na manjinskim jezicima

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Andor Deli izjavio je da je u prvi razred osnovnih škola u Vojvodini ove školske godine krenulo 60 učenika mađarske nacionalnosti manje nego 2010. godine.

U prvi razred 2011. godine krenulo je 1.950 đaka mađarske nacionalnosti, što je za 60 manje u odnosu na prošlu godinu, rekao je Deli za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

On je dodao da zbog manjeg broja učenika postoje problemi u otvaranju odeljenja na manjinskim jezicima, jer je prema propisu potrebno 15 đaka da bi se formiralo odeljenje.

Deli je objasnio da je za otvaranje odeljenja sa manje od 15 đaka potrebna saglasnost Pokrajinskog sekretarijata, ali pre svega Ministarstva prosvete, koje ima "poslednju reč" po pitanju finansija.

Nacionalni savet Mađara podelio je paket školskog pribora đacima-prvacima u mađarskim odeljenjima.

Predsednica Odbora za obrazovanje Mađarskog nacionalnog saveta Livija Jo Horti rekla je da paketi školskog pribora sadrže udžbenike i gotovo sve što je neophodno učenicima.

Roditelji đaka treba da obezbede jedino školske torbe i opremu za fizičko vaspitanje, rekla je Horti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu