Provera dokaza iz Srbije

Švajcarsko ministarstvo pravde tek treba da istraži da li postoje uslovi za izručenje Šemsija Nurija iz Preševa koga Srbija traži zbog zločina u Gnjilanu.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

12:03

Default images

Nuri je 14. aprila uhapšen u Švajcarskoj po optužnici iz Srbije koja ga tereti za niz surovih ubistava.

Kako piše švajcarska štampa o ovom slučaju, "afera je veoma osetljiva zbog političke pozadine".

List "Tamp" navodi da će Nurija koji se pominje samo po inicijalima S.N., pored čuvenog švajcarskog advokata Žaka Barijona, braniti i advokati Ludovik Tireli i Valeri Paš Havel.

Advokat Barijon obećava da e se energično suprotstavti izručenju svog klijenta Srbiji, po čijoj je poternici i uhapšen 14. aprila.

"Prihvatio sam da ga branim zato što je moj klijent istakao da ne zna ništa o ovim zločinima. U suprotnom ne bih na to pristao", rekao je Barijon listu "Tamp".

On je rekao da srpske vlasti nisu nadležne da traže izručenje, da ima primedbe na političke motive i istakao da njegov klijent poseduje alibi.

Uhapšeni S.N. je rođen 1975. godine i već desetak godina boravi u Švajcarskoj. Pored srpskog, poseduje i kosovski pasoš.

Srbija ga optužuje da je kao član OVK počino "posebno odvratne ratne zločine", u Gnjilanu, protiv srpskog, ali i albanskog stanovništva.

"U optužnici koju je podigao tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčevic, od 11. avgusta 2009. protiv 17 osoba, S.N. je opužen da je učestvovao u ubijanjima, silovanjima i ostalim seksualanim zlostavljanima, kao i činovima mučenja, posebno nasilnim", navodi ženevski dnevnik "Tamp".

Prema dokumentima na više strana, on je sa saučesnicima iskidao dve osobe privezane za automobile, koji se se kretali u različitim pravcma, a potom je iseckao tela na komade, koje je bacio u jezero.

Prema infomacijama dnevnika "Tamp", optuženi poseduje albi i dostavio je dokumente "da je bio i radio u Makedoniji za vreme zločina za koji je optužen, brinući se o bolesnom bratu, koji je potom preminuo".

Albanci iz Srbije i sa Kosova ukazuju na "političke manpulacije" i vrše pritisak na Bern da ne izruči Nurija Srbiji, gde ne bi imao "pravično suđenje"

Albanac S.N. će imati čak pravo žalbe i Federalnom krivičnom sudu, a potom i Federalnom sudu, a procesi mogu da potraju duže.

S.N. ne poseduje švajcarsko državljanstvo, jer da ga ima ne bi mogao biti izručen.

Kosovski mediji javljaju da je predsednik opštine Preševo zatražio od Berna da ne izruči Srbiji S. N. zbog "političkih manipulacija sudija u Beogradu", a švajcarsku vladu je upozorio i Riza Halimi, poslanik iz Preševa, javlja "Tamp".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: